
Aansprakelijk voor schulden van je ex?
Leestijd: 5 minutenDe Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan in een zaak waarin een vrouw aansprakelijk werd gesteld voor de belastingschuld van haar ex-echtgenoot. De uitspraak is van belang, omdat die een precedent schept voor soortelijke zaken.
De zaak
De vrouw is destijds in gemeenschap van goederen getrouwd. Haar echtgenoot is een zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp’er). Het huwelijk barst, de twee gaan uit elkaar en zij doet afstand van de gemeenschap van goederen. Daardoor blijven de lasten – maar ook de lusten (vergaard vermogen) – geheel bij de man, omdat hij ze heeft opgebouwd.
Achteraf blijkt dat de man tijdens het huwelijk zijn belastingschulden niet heeft betaald. De man heeft een restschuld van 50.000 euro. Maar omdat hij zelf de schuld niet betaalt, stelt de Belastingdienst zijn ex-vrouw aansprakelijk voor de helft van de schuld.
Aansprakelijkheid
De Belastingdienst redeneert vanuit een artikel in het Burgerlijk Wetboek waarin wordt gesteld dat na de ontbinding van de gemeenschap van goederen beide partijen aansprakelijkblijven voor de schulden waarvoor ze voor de scheiding ook aansprakelijk waren. Daaronder vallen bijvoorbeeld verbintenissen die aangegaan zijn door de andere echtgenoot ten behoeve van de gewone gang van de huishouding, zoals leningen voor een nieuwe keuken.
Het wetsartikel stelt ook dat de partner na de echtscheiding aansprakelijk kan worden gesteld voor de helft van de schulden waar zij tijdens het huwelijk niet aansprakelijk voor was. Daarmee wordt voorkomen dat de positie van de schuldeisers verslechtert na een scheiding. In deze zaak betekent het dat de vrouw, die tijdens het huwelijk niet aansprakelijk is voor de belastingschuld van 50.000 euro, na de scheiding ineens aansprakelijk wordt voor de helft van dat bedrag. Maar wanneer de ex-partner afstand doet van de gemeenschap van goederen, zoals in dit geval, vervalt deze regel.
Waarom stelt de Belastingdienst de vrouw dan toch aansprakelijk? Volgens de fiscus valt de schuld onder de gewone kosten van de huishouding en dan is de vrouw –naast de man- volledig aansprakelijk tijdens en na het huwelijk, ook al heeft ze afstand gedaan van de gemeenschap van goederen.
Hoge Raad
De vrouw heeft de beslissing van de Belastingdienst aangevochten en de Hoge Raad heeft haar uiteindelijk gelijk gegeven. De vrouw mag niet aansprakelijk worden gesteld voor de belastingschuld van haar ex-man, want belastingschulden horen niet tot de kosten van de de gewone gang van de huishouding, aldus onze hoogste rechter.
Advocaat Anouk Thomas, van Habets advocaten legt in het Financieel Dagblad uit welke gevolgen deze uitspraak heeft. Ten eerste gaat ze in op het feit dat de vrouw in deze zaak afstand heeft gedaan van de gemeenschap van goederen: ‘Dat doet bijna niemand. Je doet namelijk overal afstand van, dus ook van de goederen’ Als de vrouw geen afstand had gedaan, had de Belastingdienst haar wel degelijk aansprakelijk kunnen stellen voor de helft van de schuld.Een tweede punt is dat de Hoge Raad nu heeft bevestigd dat belastingschulden niet kunnen worden aangemerkt als ‘ kosten van de gewone gang van de huishouding’. Dat is belangrijk omdat er jaarlijks zo’n 35.000 echtscheidingen in Nederland worden uitgesproken. Een ruime meerderheid van de koppels is in gemeenschap van goederen getrouwd.Uit deze zaak blijkt dat afstand doen van de gemeenschap van goederen bij een echtscheiding mensen kan behoeden voor een vordering van de Belastingdienst op grond van een schuld van een ex-partner.
Bron: Financieel Dagblad