
Alleenstaande ouder niet altijd aan het werk
Leestijd: 5 minutenDe voorwaarde dat alleenstaande ouders altijd vier of acht dagdelen beschikbaar moeten zijn voor arbeid, is in strijd met de Wet werk en bijstand.
Mensen tussen de 18 en 65 jaar zijn verplicht naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en deze te aanvaarden. Volgens de Wet werk en bijstand (WWB) moeten zij meewerken aan arbeidsinschakeling.
Ontheffing
Maar als er dringende redenen aanwezig zijn, is in individuele gevallen tijdelijk ontheffing mogelijk van deze verplichting. Zorgtaken kunnen als dringende redenen worden aangemerkt. Zeker als het een alleenstaande ouder betreft, moet de rechter een afweging maken tussen het belang van arbeidsinschakeling en de invulling die de ouder wenst te geven aan de zorgplicht. Voor de alleenstaande ouder met kinderen tot 12 jaar geldt de verplichting om te werken alleen als de rechter ?zich genoegzaam heeft overtuigd? van de beschikbaarheid van passende kinderopvang, de toepassing van voldoende scholing en de belastbaarheid van de betrokkene.
Beleidsregels
De Beleidsregels Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand, die gemeenten hanteren, bepalen dat voor de alleenstaande ouder met een kind tot 5 jaar de verplichting geldt om algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden voor vier dagdelen per week, onder aftrek van de dagdelen dat hij noodzakelijke scholing volgt. Voor ouders met kinderen tussen 5 en 12 zijn dat zelfs acht dagdelen.
Strijdig Volgens de Centrale Raad van Beroep strijden de Beleidsregels met de WWB. Een individuele beoordeling is nodig, stelt de Raad. Daarbij speelt de afweging een rol die moet worden gemaakt tussen het belang van de arbeidsinschakeling en de invulling die de ouder wenst te geven aan de zorgplicht. Net als de beschikbaarheid van passende kinderopvang, de toepassing van voldoende scholing en de belastbaarheid van de betrokkene.
Bron: Rechtennieuws.nl