
Als je partner niet wil scheiden
Leestijd: 9 minutenIn Nederland kun je scheiden als je huwelijk “duurzaam ontwricht” is. Kun je dan wel scheiden als je partner deze ontwrichting betwist en zich verzet tegen de echtscheiding?
In Nederland geldt er maar één grond om te scheiden: duurzame ontwrichting van het huwelijk. Dit houdt in dat in ieder geval één van beide partners het huwelijk niet meer levensvatbaar ervaart. Om tot een echtscheiding te komen is het niet vereist dat beide partners hier achter staan. Het kan tot vervelende situaties leiden als je partner niet wil scheiden of zelfs betwist dat er sprake is van ontwrichting. Schakel deskundige hulp van een advocaat of mediator in, zodat je weet hoe je in een dergelijke situatie moet handelen en wordt bijgestaan tijdens dit proces.
Eenzijdig verzoekschrift
Als jouw partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je een advocaat inschakelen die een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding kan indienen bij de rechter. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam ontwricht is en dat je om die reden een scheiding wenst. Jouw partner heeft vervolgens zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Het komt over het algemeen niet vaak voor dat de partner de echtscheiding voor de rechter wil tegenhouden. Het heeft praktisch gezien weinig zin om je tegen een scheiding te verzetten als de ander echt niet verder wil. Als jouw partner de scheiding toch wil aanvechten, zorg er dan voor dat je een goede advocaat inschakelt om je tijdens het proces bij te staan.
De scheiding tegenhouden
Er zijn in het verleden gevallen geweest waarbij de rechter een scheiding heeft tegengehouden. Bijvoorbeeld in gevallen waarbij de rechter één van beide partners onvoldoende in staat achtte om zijn/haar eigen wil te bepalen. Hoewel dit zelden voorkomt, dien je op basis van omstandigheden duidelijk te kunnen aangeven waarom je huwelijk niet meer levensvatbaar is. Op die manier kun je een mogelijke vervelende situatie en uitspraak van de rechter voorkomen.
Dwingen
Het komt niet zo vaak voor dat een huwelijkspartner de echtscheiding voor de rechter wil tegenhouden. Men kan zich afvragen of het praktisch gezien veel nut heeft. Als je partner niet meer bij je wenst te blijven, kun je hem of haar dan door de rechter dwingen? En is dit verstandig? Dit neemt niet weg dat het voorkomt, dat de echtscheiding samen met een advocaat wordt aangevochten voor de rechter.
Betutteld
Vorig jaar werd het een man door de rechter onmogelijk gemaakt om te scheiden. De scheiding was al uitgesproken door de rechter, maar de vrouw ging in hoger beroep. Ze betwistte dat er sprake was van een duurzame ontwrichting. De man en vrouw leefden namelijk nog steeds samen als man en vrouw; de vrouw verzorgde de man vanwege zijn gezondheidsproblemen; de man zou zonder de vrouw niet kunnen overleven en de twee hadden een seksuele relatie met elkaar. De man wilde met name niet verder omdat hij door zijn vrouw betutteld werd. De rechter draaide echter de echtscheiding terug.
Hoge Raad
Begin dit jaar leidde een betwiste ontwrichting ertoe dat zelfs de Hoge Raad zich erover boog. Nu was het de man die niet wilde scheiden omdat het scheidingsverzoek van de vrouw zou zijn ingegeven door haar psychosomatische toestand als gevolg van een herseninfarct. De vrouw zou niet in staat zijn geweest om haar wil te bepalen. In dit geval woonden de echtgenoten al twee jaar niet meer bij elkaar. De rechter wilde er niet aan dat de vrouw zelf onvoldoende kon bepalen wat de gevolgen van haar beslissing om te scheiden waren. De echtscheiding bleef in stand.
Conclusie
Het komt zelden voor. Maar als je wilt scheiden en je partner betwist dat het huwelijk duurzaam ontwricht is, zorg er dan voor dat je op basis van de omstandigheden ook duidelijk kunt maken dat je huwelijk niet meer levensvatbaar is. Je zou anders wel eens teleurgesteld kunnen worden.
Tekenen die er op wijzen dat je huwelijk mogelijk eindigt in een echtscheiding
Als je in het huwelijksbootje stapt dan is het laatste waar je aan denkt dat jouw sprookje eindigt in een echtscheiding. Toch loopt 1 op de 3 huwelijken stuk. Waar merk je aan dat jouw huwelijk in de gevarenzone zit?
Echtscheidingsadvocaten maken dagelijks van dichtbij mee waarom een huwelijk niet meer werkt. De Huffingtonpost sprak met een aantal van hen en zette op een rijtje wat erop kan wijzen dat je huwelijk het niet gaat redden.
1. En toen was het stil…
,,Het is een slecht teken als een stel ruziemaakt en het eindigt in stilzwijgen. Natuurlijk is ruzie maken in een relatie gezond, maar als het van af en toe naar regelmatig veranderd én er wordt niet meer over gesproken dan is je huwelijk helaas geen lang leven beschoren.” – Jaso Levy, advocaat en scheidingscoach in New York City.
2. Geen seks
,,Dit is misschien vanzelfsprekend en datis het ook. Er zijn mensen die zonder seks kunnen, maar over het algemeen: we zijn levende wezens en seks is een natuurlijk verlangen. Er zijn relaties waar seks de grote afwezige is, maar als een echtscheidingsadvocaat kijk ik er niet van op als een klant zegt dat hij/zij al jaren niet meer heeft gevreeën met zijn/haar partner.” – Randall M. Kessler, advocaat in Atlanta.
3. Weinig met elkaar gemeen hebben
,,Het is waar dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar ga er niet automatisch vanuit dat de eigenschappen waar jij voor viel een garantie zijn voor het slagen van een huwelijk. Bijvoorbeeld: als de een extrovert type is dat het heerlijk vindt om tot de late uurtjes uit te gaan en de ander geniet van een warm bad om 19 uur ’s avonds, gevolgd door een glas melk en een goed boek, dan wordt het voor dit stel heel moeilijk om hun levensstijl met elkaar te combineren.” – Lisa Helfend Meyer, echtscheidingsadvocaat in Los Angeles.
4. Minachting
,,Met je ogen rollen, elkaar kleineren of verachten zijn dé aanwijzingen dat een relatie gaat stuklopen. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, maar dan is het wel belangrijk dat je elkaar waardeert en elkaars verschil van mening respecteert. Dat is beter dan elkaars verschillen bestempelen als stom en verkeerd.” – Karen Covy, advocaat en scheidingscoach in Chicago.
5. Nooit ruziemaken
,,Veel echtelieden vermijden vaak moeilijke situaties en problemen door de waarheid te verbloemen of door te negeren waar je over valt. Dit kan leiden tot afkeer. Je partner is je beste vriend, vertrouweling en geliefde. Eigenlijk zou je alles met hem/haar moeten kunnen bespreken. Je zou elkaar moeten kunnen bekritiseren zonder dat je huwelijk daardoor op het spel wordt gezet.” – Douglas S. Kepanis, echtscheidingsadvocaat in New York City
Bron: Margriet