
Cursus voor leraren over echtscheiding
Leestijd: 8 minutenGedragsproblemen, concentratieverlies en slechtere prestaties. Kinderen van wie de ouders gaan scheiden kunnen daar veel last van hebben, maar scholen besteden daar te weinig aandacht aan. Dit zegt leraar Pieter Stoop tegen RTL Nieuws: “Scholen denken te vaak: dit speelt thuis, het is niet onze taak.”
Als leraar op een basisschool in Breda zag Stoop hoe ernstig kinderen onder de scheiding van hun ouders konden lijden. “De thuissituatie van die leerlingen was compleet overhoop gehaald. Dat brengt veel angst en verdriet met zich mee, en dat is ook voelbaar in de klas.
Onvoldoende kennis
Stoop vindt dat scholen meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Volgens hem moet een basisschool een plek zijn waar kinderen zich veilig en vertrouwd moeten voelen. Door gebrek aan kennis bij leraren is er nu niet voldoende kennis om de kinderen goed te begeleiden vindt hij.
Cursus
Daarom besloot hij zelf een cursus op te zetten. “Leraren, begeleiders en schooldirecteuren leren tijdens de cursus hoe ze een kind het beste kunnen opvangen als verteld wordt dat de ouders uit elkaar gaan. Belangrijk is dat het kind weet dat er oog is voor zijn of haar situatie, en dat de leerkracht laat merken dat hij of zij weet wat er in het leven van het kind speelt.”
‘Niet gaan bemiddelen’
Ook leren ze hoe ze signalen kunnen herkennen dat het niet goed gaat. “Als het kind concentratieproblemen krijgt, of problemen met vriendjes of vriendinnetjes, moet de leraar aan de bel trekken en het gesprek aangaan met de ouders.”
Volgens Stoop zijn veel basisscholen daar huiverig voor: “Vaak proberen de ouders de leraar in hun kamp te trekken, en je moet weten hoe je daar mee om moet gaan. Het is absoluut niet de bedoeling dat je als leraar gaat bemiddelen in hun conflict, je moet je puur richten op de zorg rond het kind.”
Scheidingsexpert
Stoop hoopt dat iedere school in de toekomst een zogeheten ‘scheidingsexpert’ krijgt. Zijn initiatief kreeg bij de Divorce Challenge, waar de overheid de strijd aangaat tegen vechtscheidingen, veel waardering enwerd uitgekozen als beste idee door een vakjury en jongerenpanel.
Bron: RTL Nieuws