
De verwerking van een scheiding
Leestijd: 7 minutenDe verwerking van een scheiding wordt ook wel met een achtbaan vergeleken: je emoties vliegen alle kanten uit en je leven wordt gekenmerkt door hoge toppen en diepe dalen. Net na de scheiding kan het voelen alsof je een onvrijwillige passagier bent op een dollemansrit. Gelukkig duurt die wilde rit niet voor eeuwig.
In de eerste periode na de scheiding is het vaak moeilijk om je geduld te bewaren met de rest van de wereld; die gaat immers gewoon door alsof er niks gebeurd is. Weet dan niemand hoeveel verdriet je om de scheiding hebt? En hoe durven ze al die romantische films op televisie te vertonen! Kunnen die mensen niet ergens anders elkaars handje vast houden? Wennen aan je nieuwe leven.
Na een scheiding duurt het meestal tussen de twee en vijf jaar om te wennen aan je nieuwe leven. Het verwerkingsproces is afhankelijk van de tijd die je voor de scheiding had of hebt genomen om aan het idee te wennen. Sommige mensen beginnen de scheiding al te verwerken op het moment dat ze voor het eerst aan scheiden denken. Ze nemen in stilte afscheid van hun partner en het huwelijk, soms nog voordat de scheiding is uitgesproken naar de ander. Voor de ander kan de scheiding een onverwachte klap zijn, die ze niet hadden zien aankomen. In dat geval duurt het verwerkingsproces vaak langer.
Rouwproces na de scheiding
Als je net gescheiden bent, vraag je je waarschijnlijk af wat je te wachten staat. En hoe je de pijnlijke momenten snel voorbij kunt laten gaan of zelfs kunt overslaan, en je weer gelukkig kunt voelen. Helaas is de herstelperiode na een scheiding niet te vergelijken met een lift die je rechtstreeks naar de bovenste etage van het rouwproces brengt. Het lijkt eerder op een doolhof: je gaat een stukje vooruit, raakt in de war, vindt de weg weer terug, realiseert je opeens dat je de verkeerde afslag hebt genomen en je moet weer een stukje terug. En zo gaat het maar door.
Emoties
Het eerste jaar zullen vooral emoties als ontkenning, verdoving, opluchting en heftig verdriet opspelen. Het zal voelen als een achtbaan, met gevoelens van euforie (wat fijn om overal van af te zijn!) tot diepe wanhoop (het besef dat je partner echt niet meer terugkomt). Soms zul je je voelen als een robot, die het leven op de automatische piloot afdraait.
Juridische afwikkeling
Het eerste jaar staat vooral in het teken van het regelen van de juridische en zakelijke aspecten van de scheiding. Om daar goed doorheen te komen moet je jezelf bijna in tweeen delen: een deel van je is nog in rouw, het andere deel moet op een verstandig manier afspraken maken over alimentatie, pensioen en het huis. Als je kinderen hebt, moeten zij ook leren omgaan met gescheiden ouders en wennen aan alle veranderingen en de gebeurtenissen die dit met zich meebrengt. Je zult elke dag tijd aan hen moeten besteden om ze door deze moeilijke periode heen te helpen. Vergeet bij al deze dingen niet om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt je kinderen niet helpen als je zelf op instorten staat.
Je leven opnieuw organiseren
Na de eerste schok van de scheiding is de volgende periode aan de beurt: de tijd waarin je je leven opnieuw organiseert en onder de loep neemt. Je zult antwoorden moeten vinden op grote en kleine vragen. Waar wil ik wonen? Zal ik een nieuwe auto kopen? Zal ik in staat zijn de alimentatie op te brengen? Wie zorgt er voor mijn kinderen als ik aan het werk ben? Al met al is het een hectische tijd, die weinig ruimte laat voor het verwerken van je verdriet na de scheiding.
Rustiger vaarwater
In het tweede of derde jaar komt je leven waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater terecht. Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar. Toch is dit verwerkingsproces erg persoonlijk: sommige mensen hebben minder tijd nodig, anderen zullen er misschien nooit over heen komen.
Geef jezelf de tijd
Kom je er ooit overheen? Tijd heelt alle wonden, ook het verdriet en de verwarring zullen met de tijd minder worden. Toch kun je af en toe vanuit het niets overvallen worden door een golf van verdriet of boosheid, bijvoorbeeld op je trouwdag tien jaar na de scheiding, of als je zoon eindexamen doet en jij en je ex allebei aan een andere kant van de zaal zitten. Toch zul je op een gegeven moment geleerd hebben om het verleden los te laten en je op de toekomst te richten.
Verwerking van een scheiding in 7 fases
Een echtscheiding brengt vaak gevoelens van verdriet, woede en depressie met zich mee. Je belandt in een wirwar van emoties die je soms compleet kunnen overweldigen. Het Amerikaanse Divorce Magazine geeft een overzicht van de fasen van de verwerking van een scheiding. Dat kan je helpen om beter met deze gevoelens om te gaan.
Het verwerkingsproces verloopt voor iedereen anders. Ieders eigen situatie, eerdere ervaringen en achtergronden spelen daarbij een rol. Toch is in de meeste gevallen een algemene lijn te ontdekken. De fasen zijn:
1: Ontkenning
Je voelt je verdoofd, misschien verwacht je dat alles snel weer ‘normaal’ wordt. Het verdriet voel je nog niet.
2: Woede
Je bent woedend op je partner, op jezelf, eigenlijk op alles en iedereen.
3: Schuld
Je hebt spijt van de dingen die gezegd en gedaan zijn, of dingen die juist niet gezegd of gedaan zijn. Je hebt het gevoel dat het wel of juist niet doen van deze dingen de huidige situatie had kunnen veranderen, of misschien zelfs de scheiding had kunnen voorkomen.
4: Depressie
Je bent verdrietig, angstig en onzeker. Het is moeilijk om alledaagse taken normaal uit te voeren en je bent vooral erg moe.
5: Vergeving
Je begint in het reine te komen met jezelf en de situatie. Het lukt je langzaam om de scheiding los te laten en het lukt je steeds beter om jezelf en je ex te vergeven.
6: Acceptatie
Je begint aan de nieuwe situatie te wennen. Je bent niet meer de hele tijd van streek en je laat de scheiding steeds meer achter je.
7: Herstel
Je denkt veel minder aan je ex en aan de scheiding. Het is tijd om verder te gaan met je leven!
Vrij vertaald uit Divorce Magazine
Wat helpt jou om je echtscheiding te verwerken? Een hele belangrijke vraag, die je kan helpen je leven na de scheiding weer op de rails te krijgen. In plaats van alsmaar aan je ex en de redenen waarom het misliep tussen jullie te denken, is het nu vooral tijd om aan jezelf op nummer 1 te zetten. De volgende aandachtspunten kunnen daarbij helpen.
• Concentreer je op het heden, wat je nu aan het doen bent
• Laat mensen die van je houden, zoals vrienden en familie, naar je luisteren en laat ze je vooral helpen
• Probeer zoveel mogelijk je normale routine en schema’s aan te houden
• Probeer positief te denken
• Beslis wat je wilt in je leven na de scheiding, maak een plan daarvoor en ga het realiseren.
Wat je nog meer kunt doen om een scheiding te verwerken
• Heb vertrouwen. Geloof in jezelf en geloof dat het goed komt. Probeer niet krampachtig de controle over alles te behouden
• Houd een dagboek bij waarin je al je gedachten – goed en slecht- opschrijft. Als je je gevoelens op papier zet, kun je al die emoties beter loslaten.
• Behoud je zelfbeheersing. Focus zoveel mogelijk op je verantwoordelijkheden, en laat je emoties gaan op de momenten dat daar ruimte voor is.
• Kom in beweging. Als je je overweldigd voelt door je emoties, is het goed om in actie te komen. Beweging en verandering van plaats kunnen je helpen om de stroom aan nare gevoelens en gedachten te doorbreken.
• Eet goed & gezond. Dit is niet het moment voor een streng dieet, maar ook niet een moment om alles naar binnen te stouwen.
• Lees positieve, ondersteunende boeken. Herlees boeken en artikelen die je vroeger inspireerden, amuseerden of inzichten gaven.
• Probeer te lachen. Het klinkt raar, maar onderzoek heeft uitgewezen dat als we lachen, ons gezicht positieve signalen naar onze hersenen stuurt waardoor we ons beter kunnen gaan voelen. Lachen vermindert ook stress en verbetert ons immuunsysteem.
• Doe iets (maar niet te veel!) aan vrijwilligerswerk. Je hoeft dan even niet aan je eigen problemen te denken en het levert je positieve energie op.
Toekomstplannen maken
Wat heel goed helpt om over je scheiding te komen is… toekomstplannen maken. Vraag jezelf af:wat wil ik graag? Wat heb ik mezelf al jaren of zelfs mijn hele leven ontzegd? Wat is belangrijk voor mij? Waar droom ik van?
Angst, uitstelgedrag en luiheid zijn vaak de enige obstakels die je kunnen afhouden van het bereiken van je doelen. Er zijn drie stappen om je doel te bereiken:
1. Bedenk wat je wilt in je nieuwe leven.
2. Zet elke dag stappen om je doel te bereiken
3. Focus en geef niet op.
Vrij vertaald uit Divorce Magazine