
Emotioneel waardevolle bezittingen verdelen bij scheiding
Leestijd: 4 minutenAls het om de flatscreen-tv of de Billy’s van Ikea gaat, kom je er meestal wel uit. Maar wat doe je met de zilveren lepeltjes die je als huwelijkscadeau hebt gekregen, met de sieraden van je schoonmoeder of met de fotoalbums van de kinderen?
Denk niet te snel dat je ‘recht’ hebt op bepaalde spullen, al is dat gevoelsmatig wel zo. Ook erfstukken die je van je oma of opa hebt gekregen en de cd’s die je zelf hebt aangeschaft vallen voor de wet onder gezamenlijk bezit. Behalve als in je huwelijkse voorwaarden is bepaald dat iets alleen aan jou of juist aan je ex-partner toebehoort, of als het is geërfd en in het testament was bepaald dat het alleen aan jou of juist alleen aan je ex-partner zou toekomen. Een echtscheidingsnotaris kan hierover duidelijkheid verschaffen.
5 tips om je gezamenlijke bezittingen te verdelen zonder strijd
- Maak een lijst van alle gezamenlijke bezittingen: de inboedellijst. Bepaal wat de waarde is van de spullen en zet die op de lijst. Als je twijfelt over de prijs van sommige (waardevolle) bezittingen, kun je de hulp inroepen van een taxateur.
- Geef op de lijst aan wat je echt graag wilt hebben (je kunt daarbij een maximum van bijvoorbeeld tien dingen aanhouden). Kies dan om en om.
- Het ligt voor de hand om cadeaus en erfstukken te gunnen aan degene die ze gekregen heeft en speciale verzamelingen aan wie ze heeft opgebouwd.
- Reken uit wat de waarde is van hetgeen jullie na deze verdeling krijgen. Als de een beduidend meer krijgt, compenseer dat dan – ofwel met bezittingen ofwel met een geldbedrag.
- Schrijf op wie wat krijgt (met de waarde erbij) en voeg deze lijst toe aan het echtscheidingsconvenant. Dan kun je daarover later geen verschil van mening meer krijgen.
Tekst: Liesbeth Kuipers. Dit artikel verscheen eerder in EX magazine