Gescheiden vrouw is arm maar gelukkig

Leestijd: 3 minuten

Na een echtscheiding komen vrouwen sneller op hun pootjes terecht dan mannen. Hun inkomen neemt echter een forse duik na een scheiding, terwijl dat van de mannen toeneemt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Professor Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen stelt dat vrouwen zich emotioneel sneller herpakken na een scheiding dan mannen. Mannen wentelen zich langer in zelfbeklag. Dat blijkt uit cijfergegevens van vierduizend gescheiden Europeanen en eigen diepte-interviews.

Duik

In dertien Europese landen maakt het inkomen van vrouwen een forse duik en het duurt vijf tot zes jaar voor het weer op hetzelfde niveau komt. De meeste mannen ervaren een inkomenstoename, zij hebben immers doorgaans de kinderen niet in huis en werken vaker voltijds. Meer gaan werken loont voor gescheiden vrouwen alleen als ze hoogopgeleid zijn, een fulltime baan vinden en niet te veel kosten voor kinderopvang hebben. Met een nieuwe partner stijgt het inkomen van vrouwen met jonge kinderen met een kwart. Gescheiden mannen gaan vaker een relatie aan met iemand die financieel minder te bieden heeft.

Bron: Belga

© Copyright -