
Handboek voor de zevende hemel
Leestijd: 4 minutenEén op de drie huwelijken eindigt vroeger of later in een echtscheiding. De mens is niet in de wieg gelegd voor duurzame relaties. Monogamie zit niet in de genen. Van onze oervaders en moeders erfden we de aanleg om maximaal een jaar of vier een verbintenis aan te gaan. Dat is de tijd die nodig is om een paar kinderen op de wereld te zetten en te zogen. Toch zijn er mensen die in staat zijn jarenlang een duurzame relatie te onderhouden met een vaste partner. Het Handboek voor de Zevende Hemel geeft tips voor degenen die dat, against the odds, ook graag willen.
Praten over problemen helpt niet, ermee leren omgaan wel. Dat is de boodschap die helder naar voren komt in het Handboek voor de Zevende Hemel. Maar voor we toe zijn aan het stappenplan naar de zevende hemel in hoofdstuk acht, nemen auteurs Simons en Waldorp de lezer mee op een verkenningstocht door geschiedenis en culturen heen. Ook de hormonen in het menselijk lichaam komen aan de orde, die van moeders zachte, zorgzame melkverstrekkers maken. En van vaders toch wat stumperige randverschijnselen die het nakijken hebben. Omdat moeders liever met hun kinderen bezig zijn dan met hun partners.
Eurekaprincipe
Paarvorming is uniek in de natuur. De mens heeft het gemeen met driehonderd soorten vogels, de nijlkrokodil en de houtkakkerlak. Dan houdt het zo’n beetje op. Toch streven mensen naar een duurzame relatie, tot de dood ons scheidt. Wat in de praktijk neerkomt op “tot de irritatie ons scheidt”. Redenen om uit elkaar te gaan zijn: uit elkaar groeien, tekort aan aandacht, niet goed kunnen praten en, last but not least, de gewoonten van de partner. Een gelukkige relatie, daarentegen, is een relatie waarbij de partners elkaar begrijpen, belangstelling hebben voor elkaar en naar elkaar toegroeien. Het Eurekaprincipe, dat zorgt voor het slagen van de relatie, is het vermogen je in te leven in het gevoel van de ander. Inlevingsvermogen is het sleutelwoord voor een duurzame, gelukkige relatie.
Lang en gelukkig
Met behulp van de relatietest in het boek, kunnen partners leren zich weer te verdiepen in hun partner. Emoties, lichaamstaal en gedrag zijn hierbij belangrijk, praten niet. Het gezamenlijk formuleren van missie en visie maakt duidelijk waar je heen wilt met je relatie. Daarvoor moet eerst het vertrekpunt in kaart worden gebracht. En de kansen en bedreigingen om van daaruit bij de ideale situatie uit te komen via een heuse SWOT-analyse. Het samen bedenken van een strategie en het opstellen van een investeringsplan leidt uiteindelijk tot een succesvolle implementatie. En tot: ze leefden nog lang en gelukkig.
Projectmatig
Het Handboek voor de Zevende Hemel beschrijft een projectmatige aanpak om tot een duurzame relatie te komen. Het stappenplan is handzaam en goed te doen. De theorie die leidt tot het stappenplan is soms wel erg verklarend en vergezocht. Toch zijn sommige inzichten verhelderend. Wie zich niet door 150 pagina’s opmaat heen wil lezen, kan vrij moeiteloos meteen bij hoofdstuk 8, het relatiestappenplan, beginnen. En op weg gaan naar de zevende hemel.
Marie-Anne Simons en Jan Guus Waldorp, Handboek voor de Zevende Hemel, uitgeverij Truth & Dare/Foreign Media Books, ISBN 978 90 499 9921 6, Prijs € 14,95
Door: Marie-Anne Simons en Jan Guus Waldorp