
Het Nahuwelijk
Leestijd: 5 minutenWie denkt dat hij, door te scheiden, voorgoed af komt van zijn partner, gelooft in sprookjes. Vooral als er kinderen zijn of andere (zakelijke) banden, blijft een zekere verbondenheid vaak lange tijd bestaan. Het loont de moeite te investeren in een goed nahuwelijk.
Bijna de helft van alle huwelijken eindigt in een scheiding. Trouw beloven tot “de dood ons scheidt” is wishfull thinking. Veel mensen slepen de resten van eerdere huwelijken en relaties met zich mee. Als er gezamenlijke kinderen zijn, blijft de band noodgedwongen bestaan, gewenst of niet. Maar kinderloze ex-paren kunnen net zo goed verbonden blijven, door familie, zakelijke belangen of het sociale netwerk. Voor deze veranderde omgangsvorm heeft journaliste en programmamaakster Djoeke Veeninga een nieuwe term geïntroduceerd: het nahuwelijk.
Het nahuwelijk op tv
Tijdens de onlangs door de VPRO georganiseerde thema-avond “Het Nahuwelijk” kwam het ontstaan van een nieuwe maatschappelijke etiquette aan de orde. Er is altijd veel aandacht voor wat er allemaal mis kan gaan na de scheiding. Strijd, teleurstelling, rancune en onbegrip lijken erbij te horen. Maar hoe kun je werken aan een goed nahuwelijk? Op welke wijze ontwikkelt het nahuwelijk zich als nieuwe, noodzakelijke relatievorm? Welke uitwerking heeft het op de kinderen? En hoe moet het verder met de gezamenlijke vriendengroep?
Aan de hand van portretten van ex-paren met allerlei verschillende nahuwelijken en verklaringen van deskundigen werden deze vragen beantwoord. Via de website vpro.nl is meer informatie te vinden over de thema-avond als u die gemist heeft.
Het nahuwelijk in boekvorm
Iedereen kent de voorbeelden van nare, langslepende scheidingen met louter verliezers en frustraties. Toch slagen steeds meer ex-paren er in om op een harmonieuze manier met elkaar om te gaan. In haar boek Het nahuwelijk praat Veeninga over het fenomeen met stellen die uit elkaar zijn en deskundigen. Ook vertelt ze over haar eigen nahuwelijk.
Het nahuwelijk is van alle leeftijden. Jong en oud krijgen ermee te maken. En alle ex-paren gaan door vergelijkbare fasen bij het opbouwen van die nieuwe relatie. Na een eerste periode van wrok, gekwetstheid en teleurstelling, volgt berusting die de leegte invult. En daarna zelfs de verzoening, als het een beetje meezit.
Hard werken
Net na de scheiding is afstand nodig voor er überhaupt weer sprake kan zijn van een goed contact. En natuurlijk is verzoening moeilijker dan lekker kwaad blijven. Maar het harde werken om die goede verstandhouding te bereiken, is eigenbelang. Wrok koesteren kost minstens evenveel energie en levert niks op. Werken aan een nahuwelijk is een wilsbesluit: laat het verleden rusten en kijk naar de toekomst. Omdat je samen kinderen hebt. Of omdat je nauw met elkaar verbonden bent door zakelijke of andere belangen.
Mindopener
De ex-stellen die aan het woord komen in het boek van Veeninga laten zien hoe nahuwelijken vorm kunnen krijgen. Het ene nahuwelijk verloopt soepeler dan het andere. Maar alle hebben ze iets gemeen: de ex-partners kunnen met elkaar op acceptabele wijze door de deur. Sommige exen houden het zakelijk, anderen gaan deel uitmaken van een grote familie, inclusief alle nieuwe aanhang. Je moet er maar zin in hebben.
Als mindopener is Het nahuwelijk geschikt: je hóeft hetzo niette doen met je ex, maar het kán wel. En in veel gevallen valt dat aan te bevelen.
Djoeke Veeninga, Het nahuwelijk, Uitgeverij Augustus, ISBN 9789045701240,
Prijs € 17,50
Door: Djoeke Veeninga
Koop dit boek
ISBN: 9789045701240