
Hoe krijg je een samengesteld gezin dat werkt?
Het gaat niet vanzelf, een goedlopend samengesteld gezin worden. Meer dan 60% van de partners met nieuwe gezinnen die ontstaan na een scheiding gaat binnen 5 jaar alweer uit elkaar. Hoe voorkom je dat?
In het Financieel Dagblad van 10 oktober 2020 verscheen een artikel waarin Pauline Schonewille (mediator gespecialiseerd in samengestelde gezinnen en auteur) en Marianne Smulders (coach en mediator) uitleggen waar knelpunten vaak zitten en wat je kunt doen om een nieuw gezin zo goed mogelijk te laten groeien.
Als de verwachtingen van de partners (en de kinderen) over het samengestelde gezin niet overeenkomen, leidt het vaak tot spanning. Dat is te voorkomen. Bewustzijn over de rol als gescheiden ouder én duidelijkheid voor de kinderen zijn eerste stappen. Als die er zijn, groeit er een nieuw evenwicht, met ruimte voor een nieuwe partner.
Geef jezelf en de kinderen tijd. De scheiding moet verwerkt worden, door de kinderen en door de ouders. En zorg dat je voorbereid bent en heel bewust samen met je nieuwe partner het samengestelde gezin opbouwt. Maak samen een plan, bespreek de verwachtingen over en weer.
Met een zogenaamd stiefplan of een stiefconcept maak je de kans van slagen van het nieuwe gezin groter. Een nieuw gezin groeit niet op dezelfde natuurlijke manier als het eerste gezin. Hoe sluit je goed aan op het ouderschapsplan of op twee ouderschapsplannen, en hoe voeg je de twee gezinnen goed samen? Erover nadenken en het goed met elkaar bespreken vergroten de kans op een harmonieus nieuw gezin.
Meer lezen of advies?
In de pdf kunt u het artikel uit het Financieel Dagblad lezen. Als u begeleiding zoekt bij het maken van een plan voor een samengesteld gezin, dan kunnen mediators en relatiecoaches u daarbij helpen.