
Liefde is een werkwoord
Leestijd: 6 minutenSpelregels voor je relatie
Het drijvende houden van de huwelijksboot is nog niet zo eenvoudig. Kapseizen ligt op de loer als de een naar links wil en de ander naar rechts. Relationeel denken is nodig om op koers te blijven; het samenspel tussen de roeiers of zeilers is daarbij essentieel. Net als de bereidheid tot verandering. De psycholoog en psychotherapeut Alfons Vansteenwegen legt in zijn boek Liefde is een werkwoord uit hoe het ’t beste werkt, met dat samenspel. Hij geeft spelregels voor een gelijkwaardige relatie waar beide kapiteins mee aan de slag kunnen.
De gelijkwaardige relatie is het huwelijksmodel dat vandaag gangbaar en wenselijk is. Dertig jaar geleden bepaalden mannen hoe ’t eraan toeging in het huwelijk. Daarbuiten ook trouwens. Dat is gelukkig voorbij. Maar om een gelijkwaardige relatie te hebben, zijn wel regels nodig: beide partners moeten zelfstandig zijn, er moet gepráát worden, conflicten moeten gezamenlijk opgelost worden (want: het huwelijk is een democratie en beide partners zitten niet in het leger). Tot slot: inzet is nodig, anders kom je nergens.
Grensgeschillen
Binnen een relatie moet sprake zijn van eigen ruimte voor de partners. Iedereen wil graag dingen voor zichzelf hebben, waar een ander niet aan mag komen. Een avond sporten, naar een club, ongestoord in bad liggen. Soms wil die ander die ruimte tóch hebben om “gezellig” samen te zijn. Een soort relationeel landjepik, huwelijkse grensgeschillen. Het leidt tot desastreus gedrag, stelt Vansteenwegen: irritatie, agressie, vijandigheid. Voor territoriumdrift wordt gebruik gemaakt van slinkse trucs of open middelen. Het behoeft geen verbazing: met open gevechtstechnieken voorkom je vijandigheid.
Goede partnerrelatie
In Liefde is een werkwoord komt van alles aan de orde wat bijdraagt aan een goede partnerrelatie. Voor de communicatie (glashelder en eenduidig, graag)geeft de schrijver de nodige tips, hij ontrafelt de mythe van de verliefdheid en andere verdichtsels, spreekt over het belang van een goede seksuele partnerrelatie en concludeert dat gevoelens de duurzaamheid van een relatie bepalen. Gevoelens geven aan of de relatie moet veranderen.
Werkwoord
Soms geven gevoelens aan dat het zo niet meer gaat met de relatie en lijkt die af te stevenen op een onafwendbaar einde. Een beslissing is dan nodig: wat willen de partners dan wel? Scheiden of toch stapsgewijze veranderen? En hoe lossen de partners conflicten op? Ook hierover geeft de auteur uitleg. Hij benoemt regels en hulpmiddelen, in de vorm van lijsten van plezieren, genoegens en irritaties, waarmee lezers aan de slag kunnen. Liefde is immers een werkwoord!
Bijsturen
Liefde is een werkwoord is een praktisch boek met herkenbare en soms hilarisch beschreven voorbeelden, over Peter die Annemie leerde zeuren of over Gerard en Linda op het terras. De korte toelichtingen in de kantlijn vergemakkelijken de lezing van het boek.
Voor mensen die serieus werk willen maken van hun relatie en de boot bij willen sturen voor de wal het schip keert, is dit boek zeker aan te bevelen.
Alfons van Steenwegen, Liefde is een werkwoord, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978-90-209-7595-6, € 24,95 (cadeau-editie) en
€ 17,95 (paperback)