
Omgaan met boosheid na scheiding
Leestijd: 5 minutenKun je je ex soms wel achter het behang plakken? Lastig, als jullie samen kinderen hebben. Want na de scheiding blijf je wel samen ouders. Hoe zorg je er dan voor dat het contact met je ex niet om het minste of geringste op ruzie uitdraait? Een Amerikaans scheidingsmagazine geeft advies over omgaan met boosheid en irritatie.
Schrijven over gevoelens
Schrijven helpt om woede en irritatie een plek te geven. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waar je al je boze gedachten in kwijt kan, of een aantal woedende brieven schrijven (die je niet opstuurt, maar na het schrijven weer verscheurt of verbrandt).
Schreeuwen en gillen
Door even hard te brullen kun je je opgekropte irritatie of woede eruit gooien. Bijvoorbeeld in de auto met de ramen dicht en de muziek aan, of tijdens een lange wandeling op een leeg strand. Want je wilt natuurlijk niet je kinderen of de buren de stuipen op het lijf jagen.
Meningsverschillen niet laten escaleren
Je ex zal bij een onenigheid of meningsverschil meestal net zo heftig reageren als jij. Als je probeert je eigen boosheid wat meer te beheersen, heeft dat ook effect op de ander. Op die manier voorkom je dat de boel uit de hand loopt.
Verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel
Je woede naar je ex wordt vanzelf minder groot als je eerlijk naar je eigen aandeel in de scheiding probeert te kijken. Misschien herken je oude gedragspatronen bij jezelf die je zou willen veranderen? Als je die aanpakt kom je in de toekomst minder snel in een conflict met je ex terecht.
Ik-boodschappen
Als je ergens boos over bent is de beste tactiek om ik-boodschappen te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Hé eikel, jij komt ook altijd te laat! De kans dat je ex daarna wel op tijd komt, is niet erg groot. Als je andere woorden kiest, zoals ‘ik vind het vervelend dat je vaak te laat komt, zou je alsjeblieft de volgende keer op tijd willen zijn’, dan geef je de ander de kans om het de volgende keer beter te doen.
Professionele hulp
Het is soms makkelijker om boos te zijn dan te huilen. Toch is het beter om wél dat verdriet en die wanhoop te voelen. Een professionele hulpverlener kan je helpen om je woede achter je te laten en te beginnen met de verwerking van je scheiding.
Vrij vertaald uit Divorce Magazine