
Uit elkaar gaan na de vakantie: 5 tips
Leestijd: 5 minutenElk jaar zijn er veel scheidingen nadat de vakantie voorbij is. Misschien ben jij nog op vakantie of net weer terug en twijfel je ook of je wil scheiden. Het kan zelfs zijn dat je de beslissing om uit elkaar te gaan al genomen hebt. Speciaal voor jou deze 5 tips om de juiste eerste stap(pen) te zetten, zodat je achteraf niet denkt had ik het maar anders aangepakt.
Tip 1: Verwacht niet te veel
Je hebt vast voorafgaand aan de vakantie een heel jaar hard gewerkt, het druk gehad met de kinderen en 1001 andere dingen. Je hebt je dan ook voorgenomen om op vakantie te gaan genieten. Daarnaast ben je door al die drukte niet veel aan elkaar toegekomen en wil je juist daar in de vakantie verandering inbrengen. Ook zijn er misschien dingen blijven liggen die uitgesproken moeten worden tussen jullie. Of twijfel je voor de vakantie al enorm aan jullie relatie en vraag je je zelfs af die nog wel te redden is. De vakantie wordt dan ook vaak gezien als het (laatste) redmiddel om een relatie nieuw leven in te blazen. Dit is gelijk ook de grote valkuil: door de enorme verwachtingen is de kans dat het dan anders loopt dan juist extra groot. Je partner heeft misschien heel andere ideeën en wil alleen maar lekker ontspannen en niet nu lastige zaken bespreken. Ook kan er druk op de vakantie komen door vertraging, een teleurstellende accommodatie, een ziek kind of andere vervelende situaties. Hang dus niet alles op aan de vakantie en verwacht niet teveel.
Tip 2: Stel jezelf deze 3 vragen
Het kan zijn dat de vraag ‘scheiden of blijven?’ door je hoofd blijft spoken. Misschien erger je je wel (extra) aan de ander, door de rust die er is kunnen juist in de vakantie dingen nog meer op vallen. Of is de vakantie juist dé negatieve bevestiging van hoe je al langer naar jullie relatie keek. Stel jezelf in dat geval deze drie vragen:
- Wat was anders toen jullie nog wel gelukkig samen waren?
- Wat kun jezelf anders doen om dat geluk samen terug te krijgen?
- Wil ik vraag twee wel beantwoorden?
Heb je vraag drie negatief beantwoordt dan zeg je daarmee eigenlijk niet meer voor je huwelijk te willen gaan. Ja toch? In dat geval doe je er verstandig aan tip 3 heel goed te lezen.
Tip 3: Kijk vooruit
Wellicht denk je dat het allemaal beter wordt na de scheiding of ben je misschien wel verliefd op een ander. Maar je zult niet de eerste zijn die spijt heeft van zijn of haar scheiding en achteraf denkt: is het dit allemaal waard geweest? Daarom is het heel belangrijk om nu vooruit te kijken. Stel jezelf de vraag: waar sta ik over een paar jaar als wij uit elkaar zijn? Loop ik dan niet tegen dezelfde dingen aan, wordt het echt wel beter? Hoe ziet mijn leven en dat van de kinderen er dan uit? Ben je echt 100% overtuigd dat het alleen maar beter kan worden zonder elkaar en de problemen niet overwonnen kunnen worden lees dan tip 4 en 5. Twijfel je? Overweeg dan eerst serieus relatietherapie, je bent het niet alleen de ander en kinderen maar vooral ook aan jezelf verplicht. Met relatietherapie kan vaak een scheiding nog voorkomen worden en een nieuw begin gemaakt worden. Voorwaarde is wel dat je allebei bereid bent er voor te knokken.
Tip 4: Vertel het pas thuis
Je kan je voorstellen om je partner te vertellen dat je niet verder met de relatie wilt gaan tijdens de vakantie nog ingrijpender is dan thuis. Het risico dat de kinderen deze stress tijdens de vakantie mee krijgen is daarnaast extra groot. Bovendien kan een scheiding moeizamer verlopen dan nodig was geweest als de scheidingsmelding niet goed gedaan wordt. Wacht dus tot je terug bent (en nee dat is niet dag één!) en vertel het dan in een persoonlijk gesprek. Kies een geschikt moment uit, zorg dat de kinderen er niet zijn en er voldoende tijd is. Als je wordt verlaten is het belangrijk om eerlijk antwoord te krijgen op de ‘waarom-vraag’. De ander kan anders met deze vraag blijven rondlopen en niet goed toekomen aan het rouwproces en dus langer verdrietig zijn dan nodig. Geef de ander daarom de antwoorden die nodig zijn.
Tip 5: Bewaar de rust
Na lang wikken en wegen heb jij besloten om de moeilijke beslissing te nemen om uit elkaar te gaan. Bedenk je dat jouw partner het net te horen heeft gekregen en daarom vaak gigantisch achter loopt in het proces van afscheid nemen. Hij of zij maakt net als jij alle verschillende emoties door zoals boosheid, verdriet en angst. Respecteer zijn of haar tempo om het te verwerken en probeer nu niet snel de scheiding er doorheen te duwen. Het is juist nu belangrijk om de rust te bewaren en geen overhaaste stappen te zetten. Als de emoties wat zijn gezakt kom je tot betere afspraken op de langere termijn, ook is er dan meer ruimte om stil te staan bij de wensen van de kinderen. Weet dat als je in het begin een weg van ruzie inslaat, dat lastig te keren is. Maar hoe goed jullie je ook voornemen het te willen doen, juist door alle emoties is dat vaak ontzettend moeilijk. Aarzel dan ook niet om de hulp van een scheidingsmediator in te schakelen, die kan jullie begeleiden om alles zo harmonieus mogelijk te laten verlopen en zo goed mogelijk te regelen. Ook kan een mediator in het begin stadium helpen om tijdelijke afspraken te maken om zo de noodzakelijke rust te creëren voor jou, de ander en de kinderen.