
Scheiden of blijven. Een gids die je helpt bij het nemen van de juiste beslissing
Leestijd: 10 minutenScheiden of blijven?
Een relatie zonder ups en downs bestaat niet. In elke gezonde relatie ben je soms blij met de ander en soms niet. Maar wat als je het niet meer weet? Als twijfel de kop op steekt en je niet meer met je relatie bezig bent maar met de vraag of je zult blijven of weggaan? Het boek Scheiden of blijven van Mira Kirshenbaum helpt je bij het nemen van de juiste beslissing.
Denken aan weggaan heeft nog nooit geholpen bij het oplossen van een relatiecrisis. Wat wel helpt, stelt Mira Kirshenbaum, auteur van Scheiden of blijven. Een gids die je helpt bij het nemen van de juiste beslissing is zeker weten dat je weg wilt of wilt blijven. En daar vervolgens bijbehorende actie op ondernemen. Maar zelfs voor mensendie schoon genoeg hebben van hun partner staat nog niet vast dat weggaan de beste optie is.
Verstrikt
Verdeeldheid in het hart gaat samen met afstand in de relatie, zegt Kirshenbaum in haar boek. Dat zorgt voor meer twijfel, zodanig dat mensen er verstrikt in raken. Wat volgens de auteur in elk geval géén goede methode is om uit de twijfel te geraken, is de weegschaalmethode met aan de ene kant dit, aan de andere kant dat. Wat wél helpt, is het afpellen van de relatie. Kirshenbaum helpt de lezer zoeken naar die ene dode vlieg die de hele zalf doet stinken. Wie de vlieg erin heeft gestopt, doet niet ter zake. Zij pakt het onderzoek grondig aan door als een medicus diagnostische vragen te stellen waarmee zij tot op het bot komt. De bijbehorende richtlijnen kunnen een duidelijk antwoord geven op de vraag wat voor de lezer het beste is: stoppen of doorgaan. Het boek is geschikt voor mensen die nog volkomen in het duister tasten, maar ook voor “plakkers” die stiekem al lang besloten hebben, maar nog aarzelen om hun beslissing uit te voeren.
“Tafel-veger-itis”
Onderwerpen die Kirshenbaum bij de horens vat, zijn bijvoorbeeld de basisvoorwaarden voor liefde. Dat betekent: verder kijken dan de kinderen en vooral de “enge-stomme-rare-lelijke-onwelriekende factor” in ogenschouw nemen. Als je vindt dat je partner niet meer lekker ruikt, hou dan maar op. Hetzelfde geldt als je denkt dat hij gek is of zo lelijk dat je eigenlijk niet met hem naar een feestje kunt. Saillant detail is dat liefde maar voor 1/42 onderdeel uitmaakt van het huwelijk. Lees Kirshenbaum en je krijgt inzicht in die andere 41 delen.
Slechte communicatie is een ander onderwerp dat aan de orde komt. Partners die lijden aan “Tafel-veger-itis”, die de zaken die jij aan de orde wilt stellen stelselmatig van tafel vegen, zijn slechte communicanten. Soms zelfs zo slecht, dat je beter kunt gaan. Want als je de mond gesnoerd wordt, stik je.
Godot
Wachten tot je partner verandert, is wachten op Godot. De vraag is tot hoe lang je wacht. “De grens is het eindpunt”, zegt Kirshenbaum, waarmee ze aan wil geven dat sommige verschillen niet overwonnen kunnen worden. Een veldmuis en een huismuis kunnen niet samenleven.
Kirshenbaum reikt in toegankelijke taal een stappenplan aan waarmee notoire twijfelaars een beslissing kunnen nemen. Ook voor hen die de beslissing al lang genomen hebben, kan het boek achteraf inzicht geven. En wie nog twijfelt tussen wel en niet lezen: lees het maar.
Mira Kirshenbaum, Scheiden of blijven. Een gids die je helpt bij het nemen van de juiste beslissing, Uitgeverij Archipel Amsterdam, € 15,95
ISBN: 90 295 2450 2