
Specialisten helpen ook op afstand
Advisering en mediation op afstand
Nu het ernaar uitziet dat de social distancing maatregelen nog even deel van ons leven zijn, komt steeds vaker de vraag op wat er kan wachten, en wat niet. Dit geldt ook voor zaken die met scheiden te maken hebben. De ene echtscheiding is de andere niet. Bij de ene scheiding is er haast om bepaalde zaken te regelen en kunnen andere onderdelen wachten. Bij de andere is de mediation al in een ver stadium en moet deze vooral nog afgerond worden.
Soms kan het wachten geen kwaad en is een beetje afstand misschien zelfs behulpzaam. Soms leidt wachten met bespreken juist tot groeiende irritaties en escaleert de situatie daardoor. En soms geeft juist de huidige situatie aanleiding tot een (nieuw) gesprek met de mediator.
Natuurlijk heeft een persoonlijk gesprek rond scheidingsperikelen vaak de voorkeur, maar er zijn ook alternatieven op afstand mogelijk. Onze specialisten kunnen u bij veel verder helpen. Zeker als dat beter is dan wachten.
Een aantal voorbeelden:
- u wilt scheiden en wilt alvast starten met het proces, voor zover dat gaat.
- u maakt zich zorgen over de alimentatiebetalingen, omdat u door de Corona maatregelen geen inkomen meer heeft, of veel minder. Of andersom: omdat uw ex veel minder inkomen heeft.
- de omgangsregeling staat onder druk door de Corona crisis, bijvoorbeeld doordat een van beiden de werktijden heeft moeten uitbreiden en de scholen dicht zijn. Of door verschil van mening over “thuis blijven” of over het serieus nemen van de adviezen en maatregelen. Wat is thuis?
- u zou gaan scheiden, maar twijfelt nu de omstandigheden plotseling zo anders zijn. Wat zijn de consequenties van doorzetten? Wat van het afbreken of uitstellen van de scheiding?
Voortgang boeken
In zulke gevallen kan de betreffende specialist u ook op afstand van dienst zijn.
Met beeldbellen of gewoon telefonisch kan veel worden besproken, voorbereid en misschien zelfs wel geregeld worden.
Het is misschien niet ideaal, maar het kan beter zijn dan uitstellen of met z’n tweeën blijven hangen in de discussie. Het belangrijkste voordeel is dat het niet stilligt, of escaleert. Jullie boeken voortgang, op onderdelen of het geheel.
Natuurlijk kan overleg op afstand ingewikkeld zijn als er veel emotie speelt. Zeker omdat een deel van de lichaamstaal niet over komt. Tegelijkertijd kan de fysieke afstand het overleg juist ook makkelijker maken, omdat de eigen omgeving een veilig gevoel geeft of de irritatie ontbreekt van het samen fysiek in één ruimte zijn.
Het opknippen in deelvragen kan hier ook helpen. Wat kan niet wachten, wat wel? Alleen al het vooruitzicht hebben dat de thema’s waar u zich zorgen om maakt besproken worden, kan rust geven. Een zogenaamd ‘regie-gesprek’ kan hierbij helpen.
Verder zit er ook een praktische kant aan online overleg: andere adviseurs kunnen makkelijker deelnemen aan het gesprek, op het scherm kunt u naar stukken kijken en het kost geen reistijd.
Tips bij beeldbellen
Niet iedereen is gewend aan videobellen. En zeker niet rond scheidingen. Veel mensen die thuis werken zijn de afgelopen tijd gewend geraakt aan overleggen via bijvoorbeeld Zoom, Skype, Teams. Maar dat geldt voor lang niet iedereen. Daarom een aantal tips, zodat u met meer vertrouwen contact kunt leggen met een mediator, advocaat, notaris, collaborative practitioner of relatiecoach en beter voorbereid door kunt gaan met wat er besproken of geregeld moet worden.
Praktisch
Zorg voor een goede voorbereiding voor een videogesprek:
- Heeft u nog niet eerder met het programma gewerkt? Installeer het dan ruim voor het overleg om stress op het laatste moment te voorkomen.
- De verschillende programma’s lijken op elkaar, maar werken net een beetje anders. Het ene systeem is geschikter voor bijvoorbeeld mediation gesprekken dan andere. Op internet zijn veel video’s beschikbaar met uitleg.
- Probeer de techniek van tevoren even uit: test even met iemand anders of beeld en geluid goed functioneren. En oefen even met de knoppen en opties in het programma.
- Bedenk waar u rustig kunt zitten, zonder dat u gestoord wordt.
- Bereid de vragen die u heeft ook voor en maak hier een overzicht van. De dynamiek in een video-overleg is vaak anders en zeker als u nog moet wennen aan de techniek, is een geheugensteuntje voor de inhoudelijke punten erg praktisch.
Eigen instelling
Waar u aan de praktische kant al de instellingen op uw computer heeft voorbereid, is het ook zinvol even stil te staan bij uw persoonlijke instelling. Voor goed digitaal overleg helpt een wat andere manier van communiceren. Het scheelt al enorm als u zich daarvan bewust bent.
- Non-verbale communicatie heeft in een fysiek overleg grote invloed. Houd er rekening mee dat bij beeldbellen een flink deel hiervan niet overkomt. Je kunt bijvoorbeeld iemand niet aankijken. Het helpt dan om vaker te vragen hoe iets bedoeld is of om een opmerking uit te leggen. Dat kan veel misverstanden voorkomen.
- Probeer extra goed te luisteren en de ander uit te laten praten. Door het ontbreken van direct oogcontact en wat vertraging in de verbinding, gebeurt het regelmatig dat twee mensen tegelijk gaan praten of elkaar onderbreken. Vraag aandacht op een zichtbare manier, dan zorgt de specialist ervoor dat u ook aan de beurt komt. Zo kunt u uw hand opgestoken houden, of in de chat functie een berichtje sturen.
- Vraag om een pauze als u merkt dat uw concentratie afneemt. Videobellen is intensiever dan een fysiek overleg. Een pauze is dus ook eerder nodig dan anders.
- Een gelijkwaardige setting ondersteunt een goed gesprek. Net als ‘in het echt’, is het van belang hoe iedereen aan tafel zit. Zorg er zoveel mogelijk voor alleen achter een beeldscherm en de camera te zitten. Dus niet met 2 personen op de ene plek en 1 persoon op de andere. Op deze manier heeft iedereen op dezelfde manier contact met de anderen.
- Vertrouwelijkheid is belangrijk rond scheidingsvragen. Zorg er dan voor dat u ook alleen in de ruimte bent en dat er niemand mee kan luisteren. Een mediator zal hier specifiek naar vragen.
- Tot slot: wees flexibel. Online overleg is niet ideaal. En de meeste mensen moeten eraan wennen. Geduld is soms nodig voor de techniek, als verbindingen storen of wegvallen. Als u zich instelt op het voorkomen van onderbrekingen, irriteren ze minder en kunt u vlot weer door.
Tot slot, misschien het belangrijkst: stel de vragen die u heeft. Als u twijfelt of uw kwestie kan wachten of toch beter snel opgepakt wordt: vraag het gewoon. De specialist kan dan aangeven wat verstandig of nodig is.