
Steeds meer baby’s geboren in eenoudergezin
Leestijd: 5 minutenSteeds meer kinderen worden geboren in een eenoudergezin. Dat schrijft Het Parool.
Het aantal kinderen dat wordt geboren in een gezin met één ouder, is toegenomen van 12.000 in 2000 naar 15.200 vorig jaar, een toename van ruim een kwart. In 2017 ging het om 9 procent van de geboren kinderen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De belangrijkste oorzaak blijft dat stellen uit elkaar gaan, maar ook vrouwen van rond de veertig die geen partner hebben, kiezen vaker voor het moederschap.
Echtscheiding
Een echtscheiding is de grote generator van het aantal eenoudergezinnen. In 2017 woonde 30 procent van de 15-jarigen niet met beide ouders op hetzelfde adres. In 2000 was dit nog 22 procent. In verreweg de meeste gevallen was een scheiding de oorzaak.
Groot risico op armoede
Het risico in de bijstand te geraken, is aanzienlijk hoger voor eenoudergezinnen, vooral voor alleenstaande moeders. “Veel alleenstaande moeders zijn prima in staat in hun levensonderhoud te voorzien,” zegt Tanja Traag van het CBS. “Maar in veel gevallen betekent een scheiding dat de vrouw in de bijstand belandt, met een groot risico op armoede.”
Bijstandsuitkering
Dat heeft gevolgen voor de kinderen. Traag: “De kwetsbaarheid zit hem vooral in het beschikbare inkomen. Gezinnen met een bijstandsuitkering moeten rondkomen van ongeveer 22.000 euro per jaar. Bij reguliere gezinnen is dat bijna 55.000 euro. Moeders in bijstandsgezinnen moeten elk dubbeltje omdraaien, en dat ervaren kinderen aan den lijve.”
Bron: Het Parool