
Stiefrelaties lopen vaker stuk
Leestijd: 2 minutenNederland telt een half miljoen stiefgezinnen. Dat zijn samengestelde gezinnen, met kinderen van hem, van haar, of allebei. De liefde heeft blijkbaar nogal wat te lijden onder de ‘stieffactor’, want van alle tweede huwelijken waarbij kinderen betrokken zijn, stranden er twee op de drie. Dat is twee keer zoveel als bij eerste huwelijken.
Wie een relatie aangaat met een partner die kinderen heeft, kiest niet voor de gemakkelijkste weg. Stiefmoeders hebben het zwaarder dan stiefvaders, blijkt uit onderzoek. De meeste kinderen zien na een scheiding hun vader en stiefmoeder hooguit in de weekeinden, waardoor moeizamer een band ontstaat. Vrouwen schieten bovendien vaak snel in de zorgrol, waardoor een machtstrijd kan ontstaan. Want kinderen accepteren van hun stiefmoeder vaak geen correctie.
Valkuil
De grootste valkuil van een stiefmoeder wordt gevormd door haar onrealistische verwachtingen. Als je van je nieuwe partner houdt, komt de rest niet automatisch goed. Zeker niet als je partner verwacht dat de kinderen voor jou even belangrijk zijn als voor hem. Het proces van stiefgezinsvorming duurt twee tot zeven jaar. Zeker als beide partners kinderen hebben, kan het lang duren voordat iedereen gewend is. Veel gezinnen overleven de begintijd niet; stiefrelaties lopen vaak al in de turbulente beginfase stuk.
Bron: Volkskrant, Ellen de Visser