
Verhuizen na je scheiding
Leestijd: 6 minutenVerhuizen kan behoorlijk veel stress opleveren. Verhuizen na een scheiding al helemaal. Het hoofd koel houden is niet makkelijk als je weg gaat uit het huis waar je altijd met het hele gezin hebt gewoond. Hoe pak je dat nou handig aan? En hoe zorg je ervoor dat de kinderen er niet te veel last van hebben? De volgende tips kunnen je helpen.
Een goede voorbereiding maakt een verhuizing makkelijker. Je kunt een vriend of vriendin vragen om daarbij te helpen. Dat maakt het wat gezelliger, en een goede vriend(in) kan ondersteuning bieden als het je allemaal even te veel wordt.
Afspraken maken
Maak van te voren goede afspraken met je ex over de praktische gang van zaken. Doen jullie het inpakken samen, of juist niet? Zijn jullie allebei aanwezig als de verhuizers komen, of juist niet? Wie betaalt de verhuizing, of delen jullie de kosten?
Cd van jou cd van mij
In het ideale geval heb je met je ex alle gezamenlijke bezittingen verdeeld bij de scheidingsbemiddelaar. Maar in de praktijk zijn er vaak spullen die tot de ‘restpost’ behoorden. Spullen die in geld misschien niet zoveel waard zijn, maar die soms wel een hoge emotionele waarde hebben. Zorg dat je daar goede afspraken over hebt gemaakt ruim voordat je echt gaat verhuizen. Daarmee voorkom je veel onenigheid en ruzie in de laatste dagen, als je ook de stress van de verhuizing hebt.
Hoe maak je het makkelijker voor de kinderen?
Voor kinderen kan het erg lastig zijn om te zien hoe hun ouderlijk huis wordt ‘ontmanteld’. Dat verdriet kun je voorkomen door ze ergens te laten logeren, bijvoorbeeld bij opa en oma of bij goede vrienden.
Je kunt ze ook helpen door vóór de verhuizing hun nieuwe kamer alvast een beetje gezellig te maken. Bijvoorbeeld door de gordijnen al op te hangen, of het bed op te maken en knuffels erop te zetten. Als ze dan voor het eerst in het nieuwe huis komen hebben ze iets om blij over te zijn.
Checklist verhuizing
Wie gaat verhuizen heeft veel praktische dingen te regelen.. Daarom hier een checklist.
De voorbereiding
- Vrije dagen opnemen rond de datum van de verhuizing, of verhuisverlof regelen.
- Een verhuisbedrijf inschakelen en/of vrienden & familieleden die kunnen sjouwen.
- Informeren naar huursubsidie en mogelijke vergoeding verhuiskosten.
- Heb je te veel spullen voor je nieuwe huis? Een opslagruimte regelen.
- Gas water, licht en inboedelverzekeringen regelen voor het nieuwe huis
- Verhuizing telefoon / nieuwe telefoon en internet aanvragen
- De hoogte, breedte en lengtematen van alle kamers en andere ruimten van je nieuwe huis opmeten. Op die manier kun je alvast bedenken welke meubels waar passen. Let daarbij ook op het aantal en de plaats van alle stopcontacten.
- Lijst opstellen voor adreswijzigingen. Naast vrienden en familie is het ook handig om de volgende personen, organisaties en instanties te laten weten dat je gaat verhuizen: De huisarts, de tandarts, de verzekering, je mobiele telefoonaanbieder, kranten en tijdschriften waar je een abonnement op hebt, de bank, de school van de kinderen en de gemeente.
Inpakken
- Inventariseren hoeveel en welke bezittingen je meeneemt naar het nieuwe huis
- Verhuisdozen inslaan
- Bedenken welke spullen naar welke kamer in het nieuwe huis gaan
- De verhuisdozen voorzien van een sticker met de naam van de kamer waar zij neergezet moeten worden
- Laatste paar dagen voor de verhuizing: Alles inpakken en in de doos doen van de kamer waar het heen moet. Meubels die uit elkaar kunnen, uit elkaar halen. De dingen die nog op de laatste dag of de verhuisdag nodig zijn apart houden, en daar een aparte doos voor reserveren
- Avond voor de verhuizing: plaats reserveren voor de verhuisauto op je oude en je nieuwe adres door bijvoorbeeld je auto en de auto van een vriend of vriendin er alvast neer te zetten
Verhuisdag
- Zorgen voor eenvoudige maaltijden en voldoende koffie/thee/frisdrank
- Kamers in oude huis controleren op vergeten spullen
In het nieuwe huis
- Alles meteen zoveel mogelijk op de juiste plaats laten neerzetten in het nieuwe huis
- De kinderkamers gezellig maken
- Kennis maken met de buren
- Adreswijzigingen versturen
- Vrienden en familie uitnodigen voor een housewarming-party