
Voorbeeld ouderschapsplan: de onderdelen
Een ouderschapsplan beslaat diverse onderwerpen rond de kinderen. Zoals in Wat is een ouderschapsplan uitgelegd, is een aantal punten verplicht onderdeel van het ouderschapsplan. Om een goed ouderschapsplan te maken, is het verstandig om daarnaast nog andere thema’s op te nemen in de afspraken.
In plaats van een specifiek voorbeeld van ouderschapsplan, vindt u hieronder een overzicht van alle onderwerpen waar ouders afspraken over kunnen maken. Bedoeld om over na te denken voor uw specifieke situatie.
- Uitgangspunten:
Welke doelen wilt u als ouders bereiken? - Zorgregeling:
Waar wonen de kinderen, wanneer zijn ze bij welke ouder? Wat zijn afspraken over vakanties en feestdagen? - Opvoeding en verzorging:
Taakverdeling tussen de ouders, dagelijkse beslissingen, afspraken over opvoedingsstijl, regels die in beide huizen gelden - Informatie en communicatie:
Hoe informeren de ouders elkaar over dingen die rond de kinderen spelen en hoe gaan ze om met belangrijke beslissingen, zoals over school of medische zaken - Ouderschap:
Hoe willen de ouders omgaan met het ouderschap als ex-partners? - Contact andere ouder:
(Hoe) kan een kind dat bij de ene ouder is contact hebben met de andere ouder? - Contact familieleden:
Hoe houden de kinderen contact met bijvoorbeeld grootouders? - Kinderalimentatie:
Afspraken rond kosten van de kinderen, wie betaalt wie hoeveel alimentatie? - Evaluatie en aanpassing ouderschapsplan:
Regelmatige check hoe het loopt met de afspraken, afspraken over aanpassingen naar aanleiding van ontwikkelingen van de kinderen en bij de ouders (een soort ‘meegroei-regeling’) - Afwijkingen:
In wat voor situaties mogen ouders afwijken van de afspraken? - Aanpak bij verschil van mening:
Een geschillenregeling: wat te doen bij geschillen over (aanpassing van) de afspraken als de ouders daar zelf niet uitkomen? Inschakelen van een vertrouwenspersoon of mediator? - Verhuizing:
Wat als een van de ouders van plan is te verhuizen? - Nieuwe partner:
Hoe om te gaan met de komst van een nieuwe partner / stiefouder? - Betrokkenheid kinderen:
Op welke manier zijn de kinderen betrokken bij het maken van het ouderschapsplan?
Begeleiding bij het maken van afspraken
Wij adviseren ouders de gesprekken over het ouderschapsplan te voeren met de hulp van een specialist. De ervaring leert dat dit een beter gesprek oplevert, afspraken veel beter ‘houdbaar’ maakt en leidt tot een flink kleinere kans op conflicten op termijn. Lees daarover meer bij een Ouderschapsplan opstellen.