
Voorstel alimentatie: korter en minder
Leestijd: 6 minutenVoorstel alimentatie: korter en minder
Twaalf jaar lang alimentatie betalen na echtscheiding, zoals nu de regel is, zal waarschijnlijk binnen afzienbare tijd tot het verleden behoren. Verschillende partijen, die samen een meerderheid hebben in de Tweede Kamer, willen de duur sterk bekorten. Drie daarvan willen een voorstel indienen om de duur in de meeste gevallen terug te brengen tot de helft van het aantal jaren dat het huwelijk heeft geduurd, met een maximum van 5 jaar. Bij huwelijken die langer dan 15 jaar hebben geduurd wordt het maximum 10 jaar.
Nieuwe manier om alimentatie te berekenen
Nog belangrijker dan de voorgestelde kortere duur van de alimentatieplicht is, dat alimentatie in veel gevallen helemaal niet meer betaald zal hoeven te worden. Volgens het voorstel kan de ene ex-partner in de toekomst alleen aanspraak maken op alimentatie als diens mogelijkheden om na de scheiding passend werk te vinden zijn verminderd door het huwelijk. Dus doordat zij (of hij) tijdens het huwelijk minder tijd heeft besteed aan “carrière-maken” en daardoor geen baan op passend niveau meer kan krijgen.
Een voorbeeld: een vrouw die tijdens haar huwelijk haar baan heeft opgegeven om voor de kinderen te zorgen en na 25 jaar scheidt, en daardoor geen werk meer kan vinden, heeft aanspraak op alimentatie om dat recht te trekken. Als zij in de eerste 15 jaar van het huwelijk haar baan heeft opgegeven en daarna 10 jaar een matig betalend parttime baantje onder haar niveau heeft gehad, en na de scheiding niets beters kan krijgen dan dat matig betalende baantje, krijgt zij alimentatie om het verschil in inkomen tussen het werk dat zij kan krijgen en het werk dat zij had kunnen krijgen als zij niet gestopt was met werken te compenseren. Bovenop die versobering komt dan de verkorting van de duur van de alimentatie, dus in dit geval tot 10 jaar.
Als, in het voorbeeld, de vrouw door haar verlies aan ervaring helemaal geen werk meer kan vinden, zal zij dus wel alimentatie krijgen. Maar ook dan kan het veel minder zijn dan het nu is. Dat komt door de nieuwe manier om de hoogte van de alimentatie te berekenen, die wordt voorgesteld. Als bijvoorbeeld een vrouw met een laag inkomen trouwt met een man met een hoog inkomen, dan moet bij scheiding in het huidige systeem de man de vrouw een aanzienlijk bedrag aan alimentatie betalen. In het systeem dat nu wordt voorgesteld hoeft hij alleen maar zoveel te betalen als nodig is om haar als het ware in de situatie te brengen waarin zij zou zijn als zij niet getrouwd was. Ook als zij haar oude werk weer kan oppakken, is dat veel minder dan nu. Want met de verlaging van haar welstand door de scheiding wordt geen rekening meer gehouden. Behalve als de partners voor hun huwelijk anders hebben afgesproken. Want volgens het voorstel kan een stel dat gaat trouwen in hun huwelijksvoorwaarden alvast afspraken maken over de alimentatie in geval van echtscheiding. Ook dat is nieuw.
Partneralimentatie als er jonge kinderen zijn
Een aparte regel wordt voorgesteld voor een veelvoorkomende situatie: als de ex-partners samen ouders van jonge kinderen zijn, en een van de ouders na de scheiding het meest voor de kinderen zorgt en daardoor niet of weinig kan werken, heeft die ouder recht op alimentatie tot het jongste kind 12 jaar is.
Geen alimentatie bij scheiding binnen 3 jaar
Een andere regel zal volgens het voorstel gelden voor huwelijken die korter dan 3 jaar in stand zijn gebleven; in dat geval hoeven de exen helemaal geen alimentatie te betalen.
De nieuwe regels dwingen de niet-werkende partner die niet de zorg heeft voor jonge kinderen om na de scheiding snel aan het werk te gaan. Dat is ook uitdrukkelijk de bedoeling van de indieners van het voorstel.