Boekenoverzicht

Herinnerboek

Voor en tijdens mijn eigen scheiding was ik erg op zoek naar iets tastbaars, een manier voor mijn kinderen om dit nieuws een plaats te geven, te herinneren en om te begrijpen, ik kon het niet vinden. Het boek geeft een overzicht van de mooie en moeilijke momenten waardoor kinderen kunnen terugkijken en vooruit kijken naar een nieuw begin.
Lees meer >

Cover Zorgvuldig Scheiden EFTZorgvuldig Scheiden

Zorgvuldig Scheiden is een boek van Petra Deij, waarin zij ingaat op de toepassing van EFT. EFT is Emotionally Focused Therapy, een model voor partnerrelatietherapie van dr. Sue Johnson uit Canada. Het is een ‘bewezen effectief model’ zoals dat in vaktermen heet.
Lees meer >

Scheiden

Scheiden is een boek dat iedereen die overweegt te scheiden moet lezen. Advocaat en scheidingsmediator mr. Sarah Köller geeft in dit boek informatie over de emotionele, juridische en de praktische gevolgen van de scheiding. Scheiden is niet alleen iets voor gehuwden. Dit boek is ook bedoeld voor geregistreerd partners en samenwoners.
Lees meer >

Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap

Een scheiding is een periode waarin je veel beslissingen moet nemen in een hele korte tijd. Bijvoorbeeld over de zorg voor de kinderen. Na een scheiding zijn beide ouders verplicht om hun kinderen te blijven onderhouden.
Lees meer >

Gefeliciteerd met je echtscheiding

Voor wie is Gefeliciteerd met je echtscheiding geschreven? Het is voor iedereen die: ooit een relatiebreuk heeft meegemaakt; een echtscheiding achter de rug heeft; zich weleens afvraagt of z’n huidige relatie stand zal houden; het idee heeft op eieren te moeten lopen om de relatie goed te houden; zich niet geliefd voelt in z’n relatie; meer uit z’n relatie wil halen.
Lees meer >

Aan alle gescheiden ouders

Elk jaar krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Soms gaat het goed, vaak ook niet. Dat kan anders. En van wie kun je dat nou beter leren dan van kinderen zelf? Marsha Pinedo, oprichtster van Villa Pinedo, dé oline community voor kinderen met gescheiden ouders, neemt je in dit boek bij de hand.
Lees meer >

Mijn man heeft een kind

Hij ligt nu in de winkel: ‘Mijn man heeft een kind’: een mooi (geschenk-)boek voor (beginnende) stiefmoeders. Van de website: “Wat een goed boek! Het zit heel mooi in elkaar. Zo goed opgebouwd en herkenbaar. En vast een steun voor alle stiefmoeders. Complex blijft het altijd.”
Geschreven door Pauline Schonewille.

Lees meer >

 Ouders uit elkaar, heb ik dat!

“De prins en prinsen leefden samen nog lang en gelukkig…” NOT! In sprookjes is dit het gelukkige einde. Onzin! In het echt gaat het vaak heel anders. Was je vroeger een uitzondering als je ouders gaan scheiden? Nu ben je uniek als ze bij elkaar blijven. Als jouw ouders hebben besloten om uit elkaar te gaan, dan heb je het maar de accepteren als hun kind. Dat is toch super irritant!
Lees meer >

Heen en Weer

‘Het is niet leuk wat er in je leven gebeurt als je ouders gaan scheiden, maar je hoeft je er niet zielig over te voelen. Niemand wordt groot zonder vervelende dingen mee te maken. Dat je ouders uit elkaar gaan is een stap die jullie als gezin gaan zetten.’ Dit is een van de zinnen uit het nieuwe boek van pedagoog en kinderboekenschrijfster Marja Baseler ‘Heen en Weer’.
Lees hier meer >

Uit elkaar

Gesprekken met kinderen van gescheiden ouders
Een echtscheiding is altijd moeilijk. Niet alleen voor ouders, maar ook, en misschien vooral, voor de kinderen. Toch komen zij zelden aan het woord over die turbulente periode in hun leven. Journalist Cornald Maas wil hen een stem geven en interviewde voor de Volkskrant jarenlang kinderen met gescheiden ouders.
Lees hier meer >

Bang Boos Blij

Soms zijn er van die boeken waarvan je hoopt dat elk gezin in scheiding het in huis heeft. Bang Boos Blij is zo’n boek. Het is speciaal geschreven voor kinderen die te makenkrijgen met de echtscheiding van hun ouders.De ondertitel van het boek zegt het al: ‘een helpboek voor als je ouders gescheiden zijn’.
Lees hier meer >

Houd me vast

Van sommige boeken is het jammer dat je ze pas onder ogen krijgt nádat je relatie op de klippen is gelopen. Houd me vast van Sue Johnson is zo’n boek. Een relatie onderhouden zonder kennis te nemen van Johnsons inzichten en haar daarop gebaseerde Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) is zoiets als zeezeilen zonder reddingsvest.
Lees hier meer >

Een atlas voor het stiefgezin

Steeds meer mensen krijgen te maken met een stiefgezin. Gescheiden mensen met kinderen gaan relaties aan met andere gescheiden mensen met kinderen. En voor je het weet ontstaat de ingewikkelde constructie ‘stiefgezin’. Voor wie goed voorbereid op weg gaat, kan het ‘het land stiefgezin’ een prettige bestemming zijn. Psychologe Liesbeth Groenhuijsen schreef een reisgids.
Lees hier meer >

Gelukkig zijn en geluk hebben

Uitgeverij Harcourt Assessment B.V.

Zelf oplossingsgericht werken.
Door: F. Bannink

Lees hier meer >

Weg van Lila

Nadat hij en zijn Zweedse vrouw uit elkaar gingen, zorgde Patrick van Rhijn drie jaar lang voor zijn dochtertje. Totdat het Hof in haar wijsheid besloot dat zij toch naar haar moeder moest. In Zweden. Over zijn strijd om zijn dochter en zijn wankele schreden op het vaderpad schreef Van Rhijn een gruwelijke maar hilarische autobiografische roman: Weg van Lila.
Lees hier meer >

Het monsterverbond

De aantrekkingskracht van foute mannen.
Na een scheiding ligt de wereld weer voor je open op relatiegebied. Althans, dat lijkt zo. Maar de weg naar een nieuwe romance is geplaveid met valkuilen. Herken ze en voorkom dat je erin stapt. Carolien Roodvoets zet in haar boek “Het monsterverbond. De aantrekkingskracht van foute mannen” alvast de categorieën mannen op een rij waar je als verse single vrouw in elk geval níet mee in zee moet.
Lees hier meer >

Scheiden of blijven.

Een relatie zonder ups en downs bestaat niet. In elke gezonde relatie ben je soms blij met de ander en soms niet. Maar wat als je het niet meer weet? Als twijfel de kop op steekt en je niet meer met je relatie bezig bent maar met de vraag of je zult blijven of weggaan? Het boek Scheiden of blijven van Mira Kirshenbaum helpt je bij het nemen van de juiste beslissing.
Lees hier meer >

Verhoog je relatie-IQ

Hoe haal je een ingedutte relatie weer uit het slop? Hoe zorg je ervoor dat meningsverschillen over seks, schoonouders en de slingerende tandpastadop je relatie niet om zeep helpen? Gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten maakt dit boek je slimmer op relatiegebied.

Lees hier meer >

De verborgen dynamiek van familiebanden

Thema: Relatie en gezin
Uitgeverij: Altamira-Becht, Haarlem
Door: Bert Hellinger

Lees hier meer >

Tijd voor elkaar

Vergeet Mars en Venus. Vergeet waarom mannen liegen en vrouwen niet kunnen kaartlezen. In “Tijd voor elkaar” laat Kirshenbaum zien wat de ware oorzaak is van onze relatieproblemen: tijdgebrek! In dit tweede relatieadviesboek geeft Kirshenbaum de succesvolle geheimen prijs van stellen die het gelukt is om een gelukkige relatie op te bouwen ondanks hun strakke tijdschema’s.

Lees hier meer >

Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden

Een scheiding hoeft niet uit te lopen op een slepend juridisch conflict. Want mensen die samen trouwen kunnen ook samen scheiden. Dat stelt professor Hoefnagels in ‘Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden’.

Lees hier meer >

Liefde a la carte. Trends in moderne relaties.

Een land vol singles en exen. Persoonlijk geluk is een kwestie van de juiste keuzes maken, horen we tegenwoordig. We zoeken niet alleen de beste opleiding, het leuktste werk en de gezondste levensstijl, maar ook de ideale geliefde. Hoe kun je die vinden als er zoveel te kiezen is?

Lees hier meer >

Op Jezelf

Het is niet niks als je na een jarenlange relatie door een scheiding (of overlijden) van je partner ineens alleen verder moet. Naast de emotionele verwerking van het verlies zijn er tal van praktische zaken die geregeld moeten worden. Zaken waar je op dat moment misschien absoluut de energie of motivatie niet voor hebt of die simpelweg nog nooit eerder op je pad zijn gekomen.

Lees hier meer >

Man op je lip

De man van Inez van Wijk gaat er, klassiek maar niet minder schrijnend, vandoor met zijn secretaresse met wie hij meteen maar een kind krijgt. Inez verhuist met dochter Jos van een paleis in Amsterdam Zuid naar een portiekflat in De Baarsjes. En wat een puinhoop maakt die vrouw daar van haar leven!

Lees hier meer >

De zeven pijlers van een goede relatie

Maak samen een succes van je relatie. Kijk om je heen en je ziet de ene relatie na de andere stranden. Sommige al heel snel, andere pas na jaren. Toch zijn er ook veel mensen die samen gelukkig zijn én blijven. Vraag jij je ook af hoe ze dat voor elkaar krijgen?

Lees hier meer >

Scheidingskinderen

Meestal gaat het met kinderen na een scheiding goed, maar een aantal houdt problemen. Ed Spruijt beschrijft deze problematiek in Scheidingskinderen vanuit verschillende gezichtspunten: sociologische, pedagogische, juridische, psychiatrische en op het gebied van preventie en interventie.

Lees hier meer >

Vaderstad

“Patrick van Rhijn werkt aan een vervolg”, leest u in de boekbespreking van Weg van Lila, ook op deze site. Dat vervolg is verschenen: Vaderstad. Geschreven met dezelfde vaart, dezelfde wanhopige humor soms, die ook het eerste boek kenmerken.

Lees hier meer >

Gedoe om geld

Geld maakt niet gelukkig. Of je nu arm of rijk bent, het kan een bron zijn van strijd en narigheid. Ook in relaties speelt geld een grote rol. Spanningen in een huwelijk door tal van oorzaken steken vermomd als geldprobleem de kop op. Gedoe om geld is voor sommigen zelfs reden om te scheiden. Joke de Walle schreef een boek over de psychologische impact van geld op gezinnen.

Lees hier meer >

Www.alleenvader.com

Vader alleen rooit het prima. Over scheiden en het vervolgens alleen verder opvoeden van kinderen, is er wetenschappelijke literatuur te over. Www.alleenvader.com, een roman over het alleenstaand vaderschap, is een verfrissende aanvulling op de serieuze boeken. Het is mooi om te lezen dat blijkbaar meer mensen bij vlagen een huishouden van Jan Steen runnen. Waar de kinderen geenszins onder lijden, overigens.

Lees hier meer >

Het Nahuwelijk

Wie denkt dat hij, door te scheiden, voorgoed af komt van zijn partner, gelooft in sprookjes. Vooral als er kinderen zijn of andere (zakelijke) banden, blijft een zekere verbondenheid vaak lange tijd bestaan. Het loont de moeite te investeren in een goed nahuwelijk.

Lees hier meer >

Handboek voor de zevende hemel

Eén op de drie huwelijken eindigt vroeger of later in een echtscheiding. De mens is niet in de wieg gelegd voor duurzame relaties. Monogamie zit niet in de genen. Toch zijn er mensen die in staat zijn jarenlang een duurzame relatie te onderhouden met een vaste partner.
Lees hier meer >

Liefde is een werkwoord

Spelregels voor je relatie. Het drijvende houden van de huwelijksboot is nog niet zo eenvoudig. Kapseizen ligt op de loer als de een naar links wil en de ander naar rechts. Relationeel denken is nodig om op koers te blijven; het samenspel tussen de roeiers of zeilers is daarbij essentieel. Net als de bereidheid tot verandering.

Lees hier meer >

Gescheiden. Met je ex toch samen goede ouders

Een scheiding met kinderen is een emotioneel mijnenveld. Je moet verstandige beslissingen nemen over de kinderen, de woning en andere praktische zaken in een periode waarin je overspoeld wordt door gevoelens van boosheid, verdriet, teleurstelling, afwijzing en schuldgevoel. Het lijkt een onmogelijke opgave.

Lees hier meer >

Succesvol co ouderschap

Met een goed geregeld co-ouderschap krijgen beide ouders de kans om evenveel aandacht en zorg aan hun kinderen te geven. Tegelijkertijd hebben zij beiden de mogelijkheid hun eigen leven na de scheiding opnieuw op te bouwen. Ervaringsdeskundige Yoeke Nagel steekt in een praktisch en toegankelijk boek de loftrompet op het co-ouderschap.

Lees hier meer >