De zeven pijlers van een goede relatie

Maak samen een succes van je relatie

Kijk om je heen en je ziet de ene relatie na de andere stranden. Sommige al heel snel, andere pas na jaren. Toch zijn er ook veel mensen die samen gelukkig zijn én blijven. Vraag jij je ook af hoe ze dat voor elkaar krijgen? John Gottman deed er onderzoek naar en ontdekte De zeven pijlers van een goede relatie.

Duizend paren die de meest intieme aspecten van hun leven blootgaven zag dr. John Gottman de afgelopen jaren aan zich voorbijtrekken. Vijftig stellen gingen nog een stap verder en brachten een nacht door in Gottman’s “love lab”, met camera’s en doorkijkspiegel. Op die manier verrichtte hij onderzoek naar de allesoverheersende vraag: waarom houdt het ene huwelijk een leven lang stand en lijkt er onder het andere wel een tijdbom te tikken?

Spoor bijster
Met al zijn ervaring kan de auteur inmiddels binnen vijf minuten “love lab” voorzien of een stel gelukkig met elkaar blijft of dat de relatie zal mislukken. In maar liefst 91 procent van de gevallen heeft hij nog gelijk ook! Maar belangrijker is: hoe voorkom je dat je relatie het spoor bijster raakt? En hoe kun je zelfs een mislukt huwelijk nog redden? Volgens Gottman zit het antwoord ‘m in emotionele intelligentie: gelukkige stellen hebben een dynamiek gevonden die voorkomt dat de negatieve gedachten die ze over elkaar hebben de positieve overspoelen.

Waardering en respect
Dé voorwaarde voor een goede relatie is niet het delen van interesses ” een van de mythes die de auteur ontrafelt ” maar wederzijdse waardering en respect. En dát zie je in alle zeven pijlers van de door Gottman beschreven goede relatie terug. Via vragen en oefeningen helpt hij je de pijlers op te bouwen of te verstevigen. Zo leer je genegenheid voor elkaar te koesteren, je oplosbare problemen op te lossen, te voorkomen dat je vastloopt en ” pijler 7 ” samen zin aan je leven te geven. Gottman’s relatiehandboek is daarom niet alleen een uitkomst voor liefdes in nood; het is een handvat voor iedereen die gelukkig wil zijn en blijven.

John Gottman & Nan Silver, De zeven pijlers van een goede relatie, Kosmos Uitgevers,
ISBN 90-215-8388-7, Prijs € 18,50

Door: John Gottman & Nan Silver