Gedoe om geld

Geld maakt niet gelukkig. Of je nu arm of rijk bent, hetkan een bron zijn van strijd en narigheid. Ook in relaties speelt geld een grote rol. Spanningen in een huwelijk door tal van oorzaken steken vermomd als geldprobleem de kop op. Gedoe om geld is voor sommigen zelfs reden om te scheiden. Joke de Walle schreef een boek over de psychologische impact van geld op gezinnen.

In Gedoe om geld, Intieme portretten van relaties beschrijft Joke de Walle de gesprekken die ze voerde met zeven (echt)paren over hun problemen met geld. Ze hebben ruzie en misverstanden over geld en willen weten waarom. De Walle ontrafelt met de partners wat er ten grondslag ligt aan de problemen. Want dat is van alles en nog wat, maar lang niet altijd geld!

Metafoor
Het boek laat zien hoe het voelt om op te groeien met veel of juist weinig geld. Het toont verstikkende familiebanden, liefdeloze, onverantwoordelijke of vooroordelende ouders en verschrikkelijke schoonmoeders die het familiekapitaal inzetten om de touwtjes van het leven van hun kinderen vergaand in handen te houden. In het latere leven van kinderen blijkt geld vaak een metafoor. Ze voelen zich er zeker door of juist niet, ze streven naar onafhankelijkheid, genegenheid of intimiteit, zekerheid, naar gedeelde verantwoordelijkheid en controle willen hebben (over de uitgaven van de ander). In de relatie met de partner uit zich dit alles in conflicten over materie, huizen, geld, inzicht in de bankrekening van de ander en het nemen van ingrijpende besluiten zonder de ander te raadplegen. Om maar wat te noemen, want de problemen van de zeven koppels van De Walle zijn divers.

Inzicht
Wat opvalt in het boek, is dat mensen die in principe dol op elkaar zijn en een goed leven hebben samen, toch enorme problemen kunnen krijgen over geld. Zo enorm, dat er een deskundige aan te pas moet komen om hen te wijzen op waar het werkelijk over gaat. Dat doet De Walle met behulp van de Zelf Confrontatie Methode. Daarmee krijgen de partners inzicht in de eigen motivatie en in blokkades die aangepakt moeten worden. Voor zes van de stellen pakt dit goed uit, het zevende gaat uiteindelijk toch uit elkaar.

Hartstochtelijk twisten
Geld is een concreet item waarover vurig gedebatteerd kan worden en dat hebben de koppels uit Gedoe om geld dan ook heel lang gedaan voordat ze contact opnamen met Joke de Walle. Gaandeweg de sessies ontdekten ze waar hun werkelijke problemen lagen en de meesten waren in staat dat op te lossen. Bij het koppel dat dat niet kon, bleek het onderliggende probleem “gebrek aan chemie”. Hun laatste grote gevecht, over hun scheiding, ging weer over geld. “Bij echtscheiding wordt geld een substituut voor de verloren liefde”, zegt De Walle. “Wanneer het eenmaal duidelijk is dat de liefde onherroepelijk verloren is, kun je over geld nog hartstochtelijk twisten. Als blijkt dat liefde heeft gefaald, trekt men ten strijde voor geld en goederen.”
Wat een eyeopener! En wat een droevige conclusie: als ultiem geluk niet mogelijk is, dan vechten we over geld.

Eyeopener
Menig stel in crisis zal z’n voordeel kunnen doen met het boek van De Walle. Altijd gedoe om geld? Lees dit boek en los de onderliggende problemen op. Wie weet lukt dat en overwint de liefde. Het is de moeite van het proberen waard.
Meer weten over de emotionele kant van geld? Op de website van De Walle staat meer informatie: gedoeomgeld.nl

Joke de Walle, Gedoe om geld, Uitgeverij Eburon Delft 2008, ISBN 978 90 5972 258 3, € 17,95

Door: Joke de Walle
Koop dit boek
ISBN: 978 90 5972 258 3