Heen en Weer

‘Het is niet leuk wat er in je leven gebeurt als je ouders gaan scheiden, maar je hoeft je er niet zielig over te voelen. Niemand wordt groot zonder vervelende dingen mee te maken. Dat je ouders uit elkaar gaan is een stap die jullie als gezin gaan zetten.’ Dit is een van de zinnen uit het nieuwe boek van pedagoog en kinderboekenschrijfster Marja Baseler ‘Heen en Weer’.

‘Heen en Weer’ is een handboek voor kinderen van gescheiden ouders. Het boek geeft tips en beschrijft situaties en gevoelens waar kinderen tijdens en na de scheiding van hun ouders mee moeten leren omgaan. Zo schrijft Baseler over verdriet en boosheid, maar ze geeft ook tips over hoe kinderen hun nieuwe kamer kunnen inrichten en wat ze bij een eerste ontmoeting aan de nieuwe vriend of vriendin van een van de ouders kunnen vragen. Daarnaast zit het boek vol met citaten van kinderen die een scheiding hebben meegemaakt en praktische opdrachten.

‘Het zijn je ouders die de scheiding willen. Jij niet!’

Vooral die opdrachten zijn interessant. Baseler stimuleert kinderen actief na te denken over wat zij voelen bij de scheiding en waarom ze zich zo voelen. En ze stimuleert kinderen kritisch te kijken naar hoe hun ouders zich ten opzichte van hen gedragen en ze daar op aan te spreken. Ze schrijft: ‘Het zijn je ouders die de scheiding willen. Jij niet! Je ouders verwachten dat jij je aanpast aan alle veranderingen. Maar doen zij zelf ook wel hun best? Neem de zinnen over in je schrift en zet een kruisje in het hokje als de uitspraak klopt.’ Daarna volgen tien uitspraken als ‘mijn ouders maken geen ruzie waar ik bij ben’ en ‘mijn ouders maken het in hun eigen huis gezellig voor mij’. Baseler adviseert kinderen bij wie er minder dan vijf uitspraken kloppen, hier met hun ouders over te praten. Heel effectief. Kinderen leren op deze manier dat in een scheiding niet alles geoorloofd is en dat ze zelf aan de bel kunnen trekken als er dingen mis dreigen te gaan.

Baseler zelf is zeven jaar geleden van haar man gescheiden, maar ze bleef nog vijf jaar bij haar ex-man in huis wonen: ‘Dat deden we voor de kinderen en we hadden een huis waarin dat kon’, zegt ze in het Algemeen Dagblad. Voor het boek sprak Baseler met een aantal Utrechtse kinderen van wie de ouders niet meer bij elkaar zijn: ‘Ze vertelden mij heel eerlijk en open over de scheiding van hun ouders. Ik was op zoek naar het drama achter de scheiding, maar eigenlijk kwamen ze vooral met veel praktische problemen en tips.’

Ook voor ouders een handig boek

Een echt handboek voor kinderen dus. Maar ook voor ouders kan het geen kwaad er af en toe een blik in te werpen. Het boek staat namelijk stil bij de dilemma’s waarmee kinderen te maken krijgen bij een scheiding en het is goed als ouders daar een inzicht in krijgen.

Het boek is kleurrijk en staat vol plaatjes en korte stukken tekst waarmee het boek een speels uiterlijk krijgt.  Af en toe iets te speels. Door alle korte ingevoegde teksten, kleuren en plaatjes bij de basistekst is het boek niet altijd even overzichtelijk en worden sommige teksten ondergesneeuwd. Toch kan ‘Heen en Weer’ een steun zijn tijdens en na een scheiding voor kinderen tot een jaar of 12. Zij zijn dan ook degenen die het enige echte oordeel over dit boek kunnen geven.

Marja Baseler
Heen en weer. Als je ouders apart wonen
House of Books
ISBN 978-90-443-28630

Tekst: AllesOverScheiding.nl (Lizzy Diercks)