Houd me vast

Van sommige boeken is het jammer dat je ze pas onder ogen krijgt nádat je relatie op de klippen is gelopen. Houd me vast van Sue Johnson is zo’n boek. Een relatie onderhouden zonder kennis te nemen van Johnsons inzichten en haar daarop gebaseerde Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) is zoiets als zeezeilen zonder reddingsvest.

Achteraf is het makkelijk praten. Daarom is Houd me vast een stevige aanrader voor wie nog wél in een relatie zit en daarin verankerd wenst te blijven. Want de huwelijksboot een beetje aan de wind laten zeilen, vereist wel degelijk eigenschappen en vaardigheden die je aan kunt leren.

Hechten
Soepel een relatie aangaan en die vervolgens even soepel onderhouden, is niet iedereen van huis uit gegeven. En daarmee start Johnson meteen haar uiteenzetting. ‘Als een huwelijk mislukt’, schrijft zij, ‘ligt dat niet aan een steeds groeiend conflict, maar wel aan afnemende genegenheid en een gebrekaan emotionele ontvankelijkheid.’ Zij grijpt terug op de kindertijd, waar baby’s hechten aan hun ouders (lees: moeders) – of niet. Wie niet goed en gezond heeft leren hechten, krijgt het later moeilijk bij het aangaan van een relatie met een partner. Want ook in een relatie is het basisprincipe dat er wederzijdse gehechtheid moet zijn. Dat moet je dan wel in je vroegste jeugd hebben geleerd!

Puinhoop
Ouders die een puinhoop maken van de relatie met hun kind, maken derhalve van veel meer een puinhoop, namelijk het latere vermogen van het kind om een normale relatie te hebben. Dat verklaart wellicht waarom kinderen van gescheiden ouders het zwaarder krijgen in hun latere leven: onthechting in het gezin leidt weer tot onthechting in het latere leven. Cijfers en meer informatie hierover zijn te vinden in nieuwsberichtjes op deze site of in het archief.

Oplossing
Tot zover wat betreft de oorzaak van problemen in relaties. Hoe inzichtgevend Johnsons theorie ook moge zijn, partners die worstelen met problemen hebben vooral behoefte aan een oplossing daarvan. Wat dat betreft laat Johnson hen niet in de steek. In haar boek vertelt zij de lezer hoe haar programma voor het creëren van hechte en veilige relaties eruit ziet. In zeven helende gesprekken met diverse cliënten uit haar praktijk biedt ze inzicht in de bepalende momenten van een relatie. De problemen van de mensen die figureren in haar boek zijn herkenbaar en de oplossingen die zij bereiken lijken haalbaar voor partners met vergelijkbare problemen. Johnson helpt de lezer opnieuw vorm te geven aan cruciale momenten in de relatie en zo een veilige en blijvende band te creëren.

Waardevol
Houd me vast is een interessant boek voor therapeuten die cliënten met de EFT-methode een bruikbare strategie aan kunnen reiken. Het is echter ook zeer interessant om zelf door te nemen – bij voorkeur vóórdat er geen redden meer aan is. Het boek geeft theoretische achtergronden, maar is praktisch genoeg om aan de hand van de theorie zelf oefeningen te doen. Schaf het vooral aan, het is waardevol. Als u tenminste op zoek bent naar liefdevolle verbondenheid binnen een relatie die misschien wel eeuwig duurt.

Dr. Sue Johnson, Houd me vast – zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie, Kosmos Uitgevers, € 19,95, ISBN 978 90 215 3598 2

Door Dr. Sue Johnson
ISBN: 978 90 215 3598 2