Op Jezelf

Het is niet niks als je na een jarenlange relatie door een scheiding (of overlijden) van je partner ineens alleen verder moet. Naast de emotionele verwerking van het verlies zijn er tal van praktische zaken die geregeld moeten worden. Zaken waar je op dat moment misschien absoluut de energie of motivatie niet voor hebt of die simpelweg nog nooit eerder op je pad zijn gekomen.

Ook kun je geconfronteerd worden met op het eerste oog eenvoudige huishoudelijke taken die voorheen door je partner werden verricht. Taken die je in een dergelijke situatie de nodige hoofdbrekens kunnen bezorgen.

Overhoop
Al met al kan een scheiding flinke hindernissen opwerpen en de dagelijkse routine behoorlijk overhoop gooien. Gerrit Bruijnes en illustratrice Ellen van Boggelen-Heutink besloten samen een boekje te maken met daarin informatie en advies over uiteenlopende zaken waar mensen die plotseling op zichzelf aangewezen zijn mee kunnen worden geconfronteerd.

Knoop
Zo legt de auteur stap voor stap uit hoe je bijvoorbeeld een knoop moet zetten en staan er allerlei eenvoudige recepten voor de aspirant-kok op een rij. Maar het is niet alleen een opsomming van adviezen en uitleg over verschillende huishoudelijke karweitjes. Door de lezer op een persoonlijke manier aan te spreken en met voorbeelden uit het eigen leven te komen, biedt de schrijver een gevoel van vertrouwen en steun aan de ontredderde lezer. De grappige, originele en treffende illustraties dragen bovendien bij aan de luchtigheid van de materie die voor veel mensen emotioneel zwaar zal kunnen zijn.

Helder
Het boek verzandt nooit in een droge opsomming van tips en adviezen door de persoonlijke stijl waarin het is geschreven. Het weet door het taalgebruik complexe juridische en praktische vragen op een heldere manier uit te leggen. Zoals “wie krijgt na een scheiding het huis?” of “hoe behang ik een kamer?”

Compleet
Alhoewel het boek vlot is geschreven, is het Jip en Janneke gehalte soms wel erg hoog. Zo lijkt de uitleg van wat de primaire kleuren zijn wel voor kinderen geschreven, maar zijn er ongetwijfeld mensen die dat simpelweg niet weten. Net zoals lang niet iedere man een stropdas kan strikken of een band kan plakken. Het boek is dus zeer compleet en behandelt alles van een eenvoudig recept voor chili con carne tot een voor veel mensen onduidelijk begrip als successierecht.

Rustgevend
Ondanks het feit dat het boek zeer informatief en adviserend is, benadrukt de auteur regelmatig hoe belangrijk het is dat de lezer een eigen stijl en smaak behoudt. Juist op het moment dat iemand er alleen voor komt te staan – of dat nou komt door een scheiding, een overlijden of om een andere reden  moet een mens op de eigen identiteit kunnen terugvallen. Dit is voor veel mensen, zeker na een lange, intieme relatie, een zware opgave. Ieder mens moet het uiteindelijk zelf en “alleen” doen. Maar het is een rustgevende gedachte dat er nu een boek is dat op een eerlijke en kleurrijke manier die mensen in onzekere tijden een leidraad en houvast kan bieden.

Gerrit Bruijnes, Op Jezelf, uitgeverij Ipaa, ISBN 978-90-72445-49-0, € 19,95
Door: Gerrit Bruijnes