Petra Deij over haar nieuwste boek: “zorgvuldig scheiden”

Cover Zorgvuldig Scheiden EFT

Voor het nieuwste boek “zorgvuldig scheiden” gaat Petra Deij in op de toepassing van EFT, Emotionally Focused Therapy. Het model van partnerrealatietherapie van dr. Sue Johnson is een bewezen effectief model, reden genoeg voor allesoverscheiding.nl om het met Petra Deij te hebben over haar boek en deze therapie. 

Wat bedoel je met “zorgvuldig”?

In mijn werk als geregistreerd relatie + EFT-therapeut merk ik dat paren verwikkeld kunnen zijn in hele nare en stevig vastzittende patronen, ‘demonische dialogen’ zoals Sue Johnson, de grondlegger van Emotionally Focused Therapy (EFT) ze noemt.  Paren kunnen elkaar in dit soort patronen als ‘de vijand’ zijn gaan beschouwen en dat kan zorgen voor veel verdriet, boosheid, onbegrip en frustratie.

Als mensen gaan scheiden komt het vaak voor dat ze zich niet hebben kunnen losmaken van dit patroon en door de pijn en stress van de scheiding is de kans dan groot dat het zich nog verder in een neerwaartse spiraal beweegt dan voorheen. Dat zorgt voor extra schade, en dat is zonde. Als je tijd en aandacht besteed aan je scheiding en jezelf open durft te stellen voor de pijn en het verdriet dat je hebt en dat de ander ook heeft, en niet alleen bezig bent met wrok, boosheid en eigen gelijk, dan hecht je de relatie zorgvuldig af en kun je vervolgens beter door met je leven.

… is dat ook de voornaamste boodschap van het boek?…

Ja, dat denk ik wel.

Het boek heeft gemeenschappelijk met je vorige boeken de toepassing van EFT. Wat is EFT precies?

EFT is Emotionally Focused Therapy, een model voor partnerrelatietherapie van dr. Sue Johnson uit Canada. Het is een ‘bewezen effectief model’ zoals dat in vaktermen heet, dat wil zeggen dat het model goed is onderzocht en zeer gunstige uitkomsten gaf; ofwel: paren bleken er, ook op de lange termijn veel aan te hebben. Bij EFT kijken we naar wat zich tussen partners afspeelt én wat zich vanbinnen afspeelt bij de afzonderlijke partners. Partners komen met hun eigen ervaringen, gevoelens, herinneringen en ideeën over het leven bij elkaar en dit is van invloed op de relatie en hoe deze zich ontwikkelt. Tegelijkertijd heeft dit dan weer invloed op hoe de partners zich ontwikkelen, het is dus een wederkerig proces. Wat vooral anders aan EFT is, is het feit dat niet alleen communicatie en gedrag maar ook de (onderliggende) emoties mee worden genomen.

​Hoe ben je zelf met EFT in aanraking gekomen?

Tijdens mijn opleiding tot systeemtherapeut, zoals relatie en gezinstherapie ook wel wordt genoemd, en vanaf de kennismaking ben ik me er in gaan verdiepen. Tot die tijd merkte ik in mijn werk met paren dat er ‘iets miste’, iets waardoor ik niet verder met ze kwam. Wat zou ik graag nogmaals, met de kennis van nu, die behandelingen over doen zeg.

Na de kennismaking met EFT en mijn specialisatie hierin ben ik me verder gaan specialiseren in gehechtheid, ook op gezins- en individueel gebied.

Wat is voor jouw cliënten de belangrijkste “Eye opener” van EFT?

Ehhm, eens even denken. Wat zou ik zeggen dat het meest verrassend en indrukwekkend is voor mensen? Ik denk dan toch het feit is dat er zoveel meer is dan we zien of opmerken aan het gedrag van de ander, en wat we daaraan ervaren. Zo zien we vaak alleen nog de verbittering, de frustratie, de desinteresse, de kritiek, de boosheid. Maar daar zitten herinneringen aan vast, overtuigingen, behoeften aan liefde, veiligheid, geborgenheid. En twee soorten emoties: primaire emoties en secundaire emoties. Nou ja, voor ik he hele model hier ga uitleggen … het meest verrassende is denk ik die enorme onderwaterwereld die niet direct zichtbaar en voelbaar is.

Wat heeft je ertoe gebracht juist dit boek te schrijven?

Haha, een gesprek met de directeur van allesoverscheiding.nl .

We zaten, ik denk zo’n twee jaar geleden, te brainstormen over hoe EFT en mediaton elkaar gunstig zouden kunnen beïnvloeden. We keken wat ieder zou kunnen doen. Ik had toen net een ander boek geschreven, dat nu (2018) als derde herziene druk verschenen is als Verder na een Affaire.  ‘Nou,’, zei ik, ‘ik schrijf wel een boek.’  Mijn uitgever vond het een goed idee, en zo is het gegaan.

Als mensen die dit lezen denken ‘dit is wat voor ons’, hoe kunnen ze dan verder?

Als dit aanspreekt, is het goed het boek Zorgvuldig Scheiden te lezen. Hierin staat, hopelijk goed, uitgelegd hoe patronen werken en oefeningen om zelf uit te pluizen hoe dit bij hen gebeurd is. De oefeningen kunnen als stel worden gemaakt maar ook door ieder apart.

Hoe kunnen mensen een goede therapeut of mediator kiezen?

Ik denk dat het er dan vanaf hangt of ze de relatie nog een kans willen geven of niet. Als het eerste het geval is kunnen ze een kijkje nemen op www.eft.nl, de website over EFT waar een zeer groot aantal therapeuten zichzelf kenbaar maakt. Wat iemand goed maakt, is beroepsachtergrond en persoon. Iemand kan nog zo goed geschoold zijn, als hij of zij niet bij ze past, als er ‘geen klik’ is, dan zou ik verder zoeken. Zo’n klik zie je soms al aan een website, dat is toch een persoonlijk uithangbordje. Of hoe (snel) iemand reageert op een verzoek tot contact, daar kun je al best veel uit opmaken. Daarnaast zijn er ook verschillen in vooropleiding en niveau van kennis en training in EFT.

Als mensen besloten hebben dat het voorbij is, kunnen ze op zoek naar een mediator, en dan raad ik iemand aan die geschoold is in EFT. Ik denk dat ze daarvoor terecht kunnen op deze website? Of zoeken natuurlijk. Via de zoekmachines op internet. Ik weet wel dat inmiddels erg veel mediators en advocaten ook bezig zijn met EFT, juist omdat het de hitte zo uit een relatie of onderhandeling kan halen.

Uiteindelijk heb ik daarvoor ook het boek geschreven, om zonder de vlammen van de pijnlijke herinneringen en hoge emoties uit elkaar te kunnen gaan, zodat ieder zo goed mogelijk door kan na de scheiding.

Zo zorgvuldig mogelijk?

Ja. Zo zorgvuldig mogelijk scheiden, met zo min mogelijk rauwe randjes en schade.


 

Het boek lezen?

Wij bedanken Petra voor haar tijd van dit interview, mocht u meer willen weten over EFT? Bestel dan hier haar boek “Zorgvuldig scheiden”.

Alvast een aantal pagina’s uit het boek “Zorgvuldig scheiden” lezen bekijk dan hier het inkijkmodel.