Weg van Lila

Nadat hij en zijn Zweedse vrouw uit elkaar gingen, zorgde Patrick van Rhijn drie jaar lang voor zijn dochtertje. Totdat het Hof in haar wijsheid besloot dat zij toch naar haar moeder moest. In Zweden. Over zijn strijd om zijn dochter en zijn wankele schreden op het vaderpad schreef Van Rhijn een gruwelijke maar hilarische autobiografische roman: Weg van Lila.

Als vader heb je blijkbaar nog steeds geen poot om op te staan als het om je kinderen gaat. Dat moet de conclusie zijn na lezing van Weg van Lila. Een vader die drie jaar lang fulltime voor zijn dochter zorgt, maakt mee dat zij alsnog toegewezen wordt aan haar moeder in Zweden. Hij moet haar afleveren op Schiphol en toezien dat zij vertrekt naar een land waar ze nooit gewoond heeft en waarvan ze de taal niet spreekt. De constatering dat iemands wereld dan wel instort, is het understatement van de eeuw.

Kluun
Djon Maas flierefluit er wat op los in zijn leven vol glamour en sterren. Never a dull moment in zijn werk bij TMF. En hij komt nog eens ergens, de wereld is zijn achtertuin. Vrouwen zijn er om gedurende één of hooguit twee nachten van alles mee te doen wat lekker en leuk is. Zonder veel respect overigens; Kluun is er niks bij.
Tot hij Mikki tegenkomt, en dan wordt alles anders. Om te beginnen wordt ze zwanger en dat is nogal een aardschok. Toch loopt Djon niet weg voor zijn verantwoordelijkheden. Hij wordt monogaam en trouwt met haar. Dochter Lila dient zich aan, maar met haar komst ontstaat ook stukje bij beetje een crisis tussen Djon en Mikki met een onafwendbaar einde. Mikki vertrekt naar Zweden, met Lila.

Narigheid
In Zweden gaat alles niet van een leien dakje. Mikki, met zichzelf in de knoop, vraagt Djon om voor Lila te zorgen. Hij gaat haar halen en ontpopt zich als een verantwoordelijke, liefdevolle vader. En daarmee begint de narigheid. Want Mikki wil Lila terug en Djon kan haar niet meer laten gaan.
Het verslag van de gebeurtenissen is meeslepend. Het rijpende vaderschap van Djon is herkenbaar voor elke ouder. Tegelijkertijd is er de ook herkenbare wanhoop van de moeder. Wat een duivels dilemma!

Vervolg
Weg van Lila leest als een spannend boek, ware het niet dat de onderliggende problematiek ten hemel schreiend is. Onbegrijpelijk is de gang van zaken bij Vrouw Justitia thuis. Wat een puinhoop met al die uitgestelde zittingen, zieke secretarissen en adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming. Je gaat je nog eens op je hoofd krabben over die blinddoek en die weegschaal
Na lezing van het boek dringt zich één vraag op: hoe is het nu met ‘Lila’? Wees gerust: Patrick van Rhijn werkt aan een vervolg. En wie niet genoeg kan krijgen van zijn boek, kan zijn hart ophalen aan de website wegvanlila.nl. Met leuke filmpjes en inside information.

Patrick van Rhijn, Weg van Lila, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 6112 007 0, € 18,95
Door: Patrick van Rhijn
Koop dit boek
ISBN: 978 90 6112 007 0