Creatieve oplossing bij scheiding

Soms lijkt een geschil onoplosbaar. De meerwaarde van een scheidingsbemiddelaar is dat deze kan helpen naar creatieve, vaak onvoorziene, oplossingen te zoeken. En dat hoeft niet altijd materiële zaken te betreffen…

Het leek allemaal zo eenvoudig. Bij mij aan tafel zaten David en Amy, twee veertigers zonder kinderen. Ze speelden beiden in een gerenommeerd orkest, hij als cellist en zij als violiste. Amy gaf aan dat zij zich had verdiept in de astrologie, hetgeen volgens David was uitgegroeid tot een obsessie. Het was het breekpunt in hun relatie, een bron van onbegrip over en weer. Ook de hulp van een relatietherapeut had niet meer mogen baten. De liefde was over, de koek was op, zoals ze zelf zeiden.

Ze waren nog wel goede vrienden en dat was in het gesprek ook te merken. Amy had inmiddels een leuk betaalbaar flatje gevonden aan de andere kant van de stad. Al snel waren ze het eens over het bedrag waarvoor David hun gezamenlijke huis zou overnemen, de partneralimentatie, de verdeling van het vermogen en de huisraad en het pensioen. Soms deed de één wat water bij de wijn, dan de ander. Ze behandelden elkaar met respect en kwamen vlug tot voor beiden aanvaardbare afspraken. Het feit dat ze elkaar ook na hun scheiding door hun werk dagelijks zouden blijven zien, speelde daarbij een grote rol.

Tot Bertus en Kareltje ter sprake kwamen. Ik voelde meteen dat de sfeer veranderde. De twee mensen, die tot nu toe zo aardig en voorkomend voor elkaar waren geweest, werden opeens venijnig.Amy haalde een foto van Bertus en Kareltje tevoorschijn. De grote zwarte Labrador Bertus lag gebroederlijk in één mand met de dikke grijze kater Kareltje.

Het probleem werd al snel duidelijk. Zowel Amy als David waren erg gehecht aan beide dieren. David vond dat Bertus en Kareltje het beste bij hem konden blijven. Vanwege hun onregelmatige werktijden werd Bertus vaak door de buurman uitgelaten, en dan kon dat gewoon zo blijven. Amy had pas vorige week van de woningbouwvereniging gehoord dat er wel katten maar geen honden in de flat werden toegelaten. Ze zou dus hoogstens Kareltje mee kunnen nemen, maar dat vond David zielig voor de dieren die zo aan elkaar verknocht waren. De spanning liep op, en ik moest alle zeilen bijzetten om het gesprek op de rails te houden.

Uiteindelijk werd een creatieve oplossing bereikt. Bertus en Kareltje zouden in één mand in het huis van David blijven. Amy en David spraken af dat niet de dieren maar zij zelf het eerste jaar elke maand van huis zouden wisselen. Zo bleef de buurman in staat om Bertus uit te laten en konden zij beiden evenveel tijd van Bertus en Kareltje blijven genieten. We maakten meteen een afspraak voor precies over een jaar om deze situatie met elkaar te evalueren.
Een kwartier later zag ik twee tevreden mensen samen in de auto stappen.

Helma Leonhard-Strien is notaris en scheidingsbemiddelaar bij Kooijman Lambert Notarissen te Rotterdam. Zij werkte mee aan het boek “Notaris en Scheiding” en is tevens bestuurslid van de Vereniging van Mediators en Scheidingsbemiddelaars in het Notariaat.