Kerstsprookje

December betekent elk jaar: topdrukte voor de scheidingsbemiddelaar. Voor de kerst en na de kerst worden kennelijk veel knopen doorgehakt. Soms loopt dat overigens heel anders af dan gedacht. Een kerstsprookje…

December, alweer een aantal jaren geleden. Er waren fiscale veranderingen op komst, waardoor veel mensen per se hun scheiding nog voor 1 januari wilden afronden.  Vlak na Sinterklaas belde ene Berdien van der Meer. Zij had mijn naam doorgekregen van een kennis, en vroeg of ik diezelfde week nog tijd kon vrijmaken voor een eerste gesprek met haar en haar partner. Er was  veel haast bij.  Er stond  al een afspraak  bij de notaris om het  een en ander nog voor de jaarwisseling af te handelen. Ze begreep dat het kortdag was, maar ach, ze hadden samen geen kinderen, voor beiden was het niet de eerste keer, alimentatie was niet aan de orde en trouwens:  het was maar een geregistreerd partnerschap. Ze kwamen alleen bij mij omdat ze hun scheiding echt zorgvuldig wilden aanpakken.

Tijd kon ik vrijmaken, maar op basis van mijn  ervaring betwijfelde ik, of het allemaal in dat ene gesprek geregeld kon worden. Meestal klopt dat wel, maar dit keer zat ik er naast.

Berdien bleek een prachtige vrouw, haar partner, Ernst Muller, een gedistingeerd uitziende man, beiden de 50 gepasseerd. Zoals gebruikelijk  vroeg ik hen aan het begin van het gesprek, om me wat te vertellen over hun relatie, ieder vanuit de eigen visie.  Dat stuitte op weerstand. Ze vertelden dat  ze net een half jaar relatietherapie achter de rug hadden. Hun relatie was uitgebreid maar helaas zonder succes aan de orde gekomen en de conclusie ( ook  van de therapeut) was, dat er niets anders op zat dan een scheiding. Toen ik vertelde dat ik ze met wat achtergrondinformatie  veel efficiënter kon helpen met de scheiding, gingen ze overstag.

Als cliënten hun verhaal doen, let ik goed op de non-verbale signalen; die vertellen meer dan woorden.  Bij Ernst en Berdien bespeurde ik al vrij snel dat onder een dun bovenlaagje van bozigheid een grote mate van affectie, verliefdheid zelfs, verborgen zat. En dat terwijl ze al 15 jaar samen waren, waarvan  de laatste 5 als geregistreerde partners. Een geregistreerd partnerschap was destijds voor paren van verschillend geslacht  tamelijk ongebruikelijk. Ik had bij het begin van het gesprek een kopie van hun partnerschapsvoorwaarden (wat gelijk staat aan huwelijkse voorwaarden) gekregen. Met een schuin  oog zag ik al dat het op financieel gebied extreem “koude” voorwaarden waren, met abnormaal precieze boekhoudvoorschriften. Toen uit hun verhaal ook nog  bleek dat hun ruzies eigenlijk alleen maar over financiën en boekhouden gingen,  ben ik gaan doorvragen.  Wat bleek? De weinig romantische relatievorm  en de ijzige  partnerschapsvoorwaarden kwamen vooral uit de koker van Ernst. Na een  onaangename eerdere ervaring had hij gezworen nooit meer in een vergelijkbare situatie terecht te komen.  Berdien, een warme persoonlijkheid, was daar wel mee akkoord gegaan, maar niet van harte. Dat Ernst nog steeds aan de regeling vasthield, terwijl hij inmiddels  wel moest weten hoe zij in elkaar zat, kwetste haar enorm. Toen dat er uit was, bleek dat Ernst nooit duidelijk was geweest waar haar gekwetstheid  vandaan kwam, laat staan wat hij er aan kon doen. In de relatietherapie was over dit soort zaken niet gepraat. Voor hem waren de financiën  totaal onbelangrijk. Als hij Berdien maar terug kreeg!  De secretaresse die hen uitliet, kwam even later giechelend naar me toe: kom eens kijken, die cliënten staan te zoenen op de stoep!

Een half jaar later mocht ik op de bruiloft komen:  het partnerschap werd feestelijk omgezet in een huwelijk- in volledige gemeenschap van goederen.
Het geval van Ernst en Berdien is een sprekend voorbeeld van het belang  van een professionele scheidingsbegeleiding  door een goed opgeleide bemiddelaar.  Je moet er toch niet aan denken wat er was gebeurd als zij voor – bijvoorbeeld-   een internetscheiding hadden gekozen!

Ernée Loeb is vFAS-advocaat en Hoefnagels Scheidingsbemiddelaar. Ze is daarnaast o.m. docent en trainer in verschillende opleidingen en NMI gecertificeerd mediator. Zij heeft een eigen mediationpraktijk in Amsterdam.