
Verdeling van het huis bij een scheiding
Leestijd: 8 minutenAls je partner en jij gaan scheiden of uit elkaar gaan en jullie bezitten samen een koophuis, dan moet hier een beslissing over worden genomen. Blijft één van jullie hier wonen of gaan jullie allebei weg? Een koophuis is een belangrijk onderdeel van je bestaan, waar je (samen met jouw partner) veel herinneringen hebt opgebouwd. Maar naast het emotionele aspect speelt ook het financiële aspect een grote rol. Wanneer jullie samen eigenaar zijn van het koophuis zijn er drie mogelijkheden te onderscheiden:
- De woning wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld (na aflossing van de bestaande hypotheek)
- Eén van jullie beiden neemt de woning over en koopt dus als het ware de ander uit
- Jullie houden de woning nog een tijdje samen aan
Er geldt geen vaste regel voor wanneer jullie het huis dienen te verkopen. Dit kan zowel voor of na de scheiding, net wat jullie het beste uitkomt. Het treffen van de juiste maatregelen rondom (de verdeling van) het koophuis wordt vaak als lastig beschouwd. Laat je op dit vlak goed informeren en schakel een scheidingsmediator of -notaris in die verstand heeft van dit soort zaken.
- Het huis wordt verkocht
- Eén van jullie koopt de ander uit
- Jullie houden het huis samen aan
- Hypotheekschuld
- Kapitaalverzekering eigen woning
- Restschuld
- Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
- Hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie
Tijdelijke oplossing
Als de spanningen tussen jullie hoog oplopen en het dringend nodig is om apart te wonen, kan er door de advocaat een verzoekschrift tot het treffen van een tijdelijke oplossing – ook wel voorlopige voorziening – bij de rechtbank worden aangevraagd. Nadat jouw advocaat dit heeft ingediend, zal er binnen enkele weken een mondelinge behandeling worden gehouden in de rechtbank. Hier zijn beide ex-partners, alsmede de advocaten van beiden, aanwezig. De rechter maakt uiteindelijk een beslissing over wie gedurende de echtscheiding het huis uit moet en wie kan blijven.
In het geval je (ex-)partner en jij een koophuis hebben, kan het financieel en fiscaal gezien ingewikkelder worden. Dit gaat met name om de verdeling van de eventuele overwaarde en hypotheekrente. Wanneer jullie een huurhuis bezitten, kan de rechter bepalen dat één van jullie vanaf dat moment definitief de enige huurder is. Houd er rekening mee dat dit allemaal voorlopige voorzieningen zijn en deze bepalingen nog kunnen veranderen.
Het is te allen tijde aan te raden om je te laten informeren of begeleiden door een deskundige met kennis op het gebied van echtscheidingen en de verdeling van het huis en alle bijkomstige zaken. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op via een terugbelverzoek en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.