
Restschuld bij verkoop van de woning
Leestijd: 5 minutenHet is mogelijk dat de woning een restschuld heeft bij de verkoop aan derden. De verkoopopbrengst minus alle kosten wordt tussen jullie beiden verdeeld. Als er dan sprake is van onderwaarde, realiseer je op dat een moment samen een schuld.
Het uitgangspunt rondom het verdelen van de restschuld is dat jullie daar ieder voor de helft verantwoordelijk voor zijn na de verkoop aan derden of overname door één van beide partners. Dit geldt voornamelijk in het geval jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en de woning en hypotheek op beide namen staan.
Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
Als je de woning met restschuld moet verkopen omdat je partner en jij gaan scheiden of uit elkaar gaan en je in het bezit bent van een hypotheek met borgstelling van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan zal de geldverstrekker een verliesdeclaratie indienen bij NHG. Belangrijk is dat je naar het oordeel van NHG geen schuld hebt aan gedwongen verkoop. Je dient eerst in samenspraak met de geldverstrekker alle mogelijkheden te bespreken om de woning te behouden. Als blijkt dat dit niet mogelijk is, krijg je toestemming om het huis te verkopen.
Als je ook aan de overige voorwaarden voldoet, kun je er vanuit gaan dat NHG overgaat tot (gedeeltelijke) kwijtschelding van de restschuld. Op het moment van kwijtschelding wordt er een aantekening gemaakt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), waardoor het de eerstkomende jaren niet mogelijk is om een nieuwe (consumptieve) lening aan te gaan.
Hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie
Op het moment dat je de woning met restschuld moet verkopen omdat je partner en jij gaan scheiden of uit elkaar gaan en je bent niet in het bezit van een hypotheek met NHG, moet de bank toestemming verlenen voor de verkoop van het huis. Belangrijk is dus dat je voor de verkoop van het huis overlegt met de hypotheekbank. Wanneer je de woning zonder toestemming van de bank gaat verkopen, bestaat de mogelijkheid dat de notaris de bank informeert over de aanstaande verkoop en de bank geen goedkeuring verleent voor de verkoop. De koopovereenkomst moet dan ontbonden worden.
Indien de verkoop niet nagekomen wordt, staat er in veel koopcontracten een boetebeding van 10% van de verkoopprijs. Deze boete moet op het moment van het ontbinden van de koopovereenkomst betaald worden aan de koper van jullie huis. Voorkom dusdanige situaties en overleg tijdig met de makelaar over de vervolgstappen wanneer de woning verkocht moet worden.