
Scheiden met een eigen bedrijf
Leestijd: 8 minutenTegenwoordig bezitten steeds meer mensen een eigen bedrijf. Van kleine zelfstandige tot familiebedrijf of grote onderneming. Wanneer jullie gaan scheiden en er een eigen onderneming in het spel is, is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt. Wie zet het bedrijf voort? Heeft de (ex-)partner recht op uitkering van de helft van de waarde van het bedrijf? Zo ja, hoe wordt dat geregeld? Bij het beantwoorden van deze vragen spelen meerdere factoren een rol en deskundige hulp van een notaris of gespecialiseerde advocaat is hierbij onmisbaar.
- Rechtsvorm van het bedrijf
- Waardebepaling van het bedrijf
- Praktische oplossingen
Rechtsvorm van de onderneming
Over het algemeen is een scheiding voor een ondernemer behoorlijk ingewikkeld. Het is voor de hand liggend dat het bedrijf wordt voortgezet door de partner die het tijdens het huwelijk runde. Het is echter van belang om rekening te houden met de rechtsvorm van het bedrijf en de manier waarop jullie getrouwd zijn. Wanneer er sprake is van een eenmanszaak bezit niemand aandelen, maar is het bedrijf van degene die het bedrijf voert. Daar vallen de bezittingen, maar ook contracten of eventuele schulden onder. Uitzonderingen kunnen voorkomen als dit anders is vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.
Waardebepaling van het bedrijf
Het is daarnaast belangrijk om de waarde van de onderneming te bepalen. Deze waarde bestaat doorgaans grotendeels uit de verwachte winst voor de komende jaren. Toch is het bepalen van die winst een lastige factor als het gaat om de waardebepaling van het bedrijf, omdat menselijke handelingen en kundigheid hier een grote rol in spelen.
Ook kunnen waardeverrekening en alimentatie in sommige opzichten communicerende vaten zijn. Op het moment dat de ondernemer jaarlijks grote betalingen moet doen aan zijn/haar ex-partner, of wanneer er veel rente aan de bank betaald moet worden, zal het alimentatiebedrag lager uitkomen en omgekeerd. Tevens moeten de eventuele belasting voor- en nadelen meegerekend worden en moet er op worden gelet dat de fiscus geen ongewenste fiscale consequenties verbindt aan de getroffen regelingen. Het is daarom raadzaam om verschillende scenario’s uit te schrijven en te vergelijken.
Praktische oplossingen
Het is vaak onmogelijk om de helft van de waarde van het bedrijf uit te betalen aan de ander. De waarde van het bedrijf zit doorgaans vast in de onderneming en staat niet als geld op de bank. In dit geval moet er gekeken worden naar een praktische regeling, zoals bijvoorbeeld een afbetalingsregeling of de ander het recht geven op een percentage van de toekomstige winst. Hier wordt meestal niet de voorkeur aan gegeven, aangezien ex-partners daardoor jarenlang gedwongen gelieerd blijven aan elkaar. Lenen is daarom gevoelsmatig een beter aanvaardbare oplossing, hoewel bij een lening weer rekening gehouden moet worden met rente. Tevens kan het een oplossing zijn om overige waardevolle zaken zoals de woning, wanneer er sprake is van een hoge overwaarde, aan de ander toe te delen.
Omdat scheiden met een eigen bedrijf vaak een lastige kwestie is waar veel belangen bij komen kijken, wordt het aanbevolen om hiervoor de hulp in te roepen van een advocaat of notaris die kennis heeft van scheidingen met een eigen bedrijf. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in dergelijke situaties en helpen je graag verder.