
Schulden en vorderingen bij scheiding
Leestijd: 6 minutenAls jullie samen schulden hebben gemaakt zullen die bij de scheiding ook verdeeld (en op een gegeven moment betaald) moeten worden. Jullie kunnen natuurlijk telkens ieder de helft betalen. Dan is het wel handig dat de schuldeiser hiervan weet, zodat die de betalingen op de juiste manier herkent. Jullie kunnen ook afspreken dat een van jullie de schuldeiser betaalt en dat de ander de helft van het bedrag aan die betalende partner voldoet. Elke regeling die voor jullie praktisch is, is op zich mogelijk.
De schuldeiser
Houd er wel rekening mee dat een schuldeiser op zich niets te maken heeft met jullie onderlinge afspraken. Als jullie afspreken dat de ene partner een lening op zich neemt om maandelijks af te betalen en daar zou een kink in de kabel komen waardoor een achterstand ontstaat, dan kan de schuldeiser toch de ander aanspreken en het achterstallige bedrag vorderen (ook met rente en kosten!). Dat is alleen anders als de schuldeiser (bijv. de bank) de ander uit zijn schuld heeft ontslagen. Zie hierover ook bij hypotheek.
Vorderingen
Het komt soms voor dat mensen vorderingen hebben op andere personen of instellingen. Stel je hebt een bepaald bedrag geleend aan je broer of zus, dan is de vordering tot terugbetaling voor jou een stukje vermogen. Als er niets anders is geregeld in de huwelijkse voorwaarden moet ook dat met je partner verrekend worden. Vorderingen moeten voor het nog uitstaande bedrag worden meegenomen in de verrekening, behalve als zij minder waard zijn. Bijvoorbeeld doordat terugbetaling voorlopig niet verwacht mag worden of onzeker is.