Verdeling van de bezittingen na scheiding

Verdeling bij uit elkaar gaan

Wanneer jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan, moeten de bezittingen verdeeld worden. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dus zonder huwelijkse voorwaarden, betekent dit dat alles van jullie samen is. Bij de scheiding moet er een verdeling gemaakt worden van alle bezittingen.

Verdeling bij huwelijkse voorwaarden

Op het moment dat jullie gehuwd zijn op huwelijkse voorwaarden is er voorafgaand aan het huwelijk een huwelijkscontract opgemaakt door de notaris. Dit is een overeenkomst tussen partners waarin jullie bezit en inkomen, ook wel huwelijksvermogen, wordt geregeld. Deze voorwaarden zijn grofweg op te delen in een drietal hoofdcategorieën:

  1. Koude uitsluiting: iedere vorm van gemeenschap van goederen wordt uitgesloten
  2. Verrekenbeding: er is naast het hebben van een eigen vermogen ook een mogelijke toename daarvan tijdens het huwelijk als gevolg van ‘overgespaard inkomen’
  3. Finaal verrekenbeding: er is en/of ontstaat tijdens het huwelijk geen enkel gemeenschappelijk vermogen, echter zal er bij beëindiging door scheiding of overlijden door de echtgenoten worden afgerekend alsof er wel een gemeenschappelijk vermogen bestond

Bezittingen waar u rekening mee moet houden

Toch zijn, ook wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt, veel spullen van jullie samen. Er komt daarnaast een hoop kijken bij het regelen van de verdeling van alle zaken. Daarom is het raadzaam om de hulp in te schakelen van een deskundige.

Verdeling van inboedel en gemeenschappelijke zaken

Voordat het gemeenschappelijke vermogen verdeeld en/of verrekend kan worden, moet het vermogen eerst beschreven worden. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele huwelijkse voorwaarden. Nadat jullie vermogen bepaald is, moeten alle gemeenschappelijke zaken verdeeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verdelen van de inboedel en de auto.

Over het algemeen worden de gezamenlijke spullen in onderling overleg verdeeld. Het is aan te raden om bij de verdeling van de grote stukken een prijsindicatie te maken, zodat de waarde van de roerende goederen enigszins gebalanceerd verdeeld wordt. Op het moment dat één van jullie bevoordeeld wordt, is het mogelijk om de ander te compenseren met een geldbedrag.

Direct in contact komen?

Wij helpen jou graag bij je huidige situatie. Zo kunnen wij direct in kaart brengen hoe wij je kunnen helpen, afhankelijk van de vragen die je hebt.

Stuur ons vrijblijvend een bericht en wij nemen op het gewenste moment contact met je op.

[]
1 Step 1
Vink aan wat van toepassing isMeerdere velden mogelijk.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder