Mijn partner en ik gaan scheiden. Hoe regelen we dat?

Als jij en je partner besluiten om te gaan scheiden, komt er een heleboel op je af. Allemaal dingen die moeten worden uitgezocht en die je moet regelen, en waarover je met je partner afspraken moet maken.

Scheiding betekent afscheid nemen

Scheiden is een emotionele tijd, het betekent afscheid van elkaar, afscheid van de droom samen oud te worden, afscheid van het leven dat je samen hebt opgebouwd en afscheid van veel vanzelfsprekendheden. Scheiden brengt niet alleen veel emotie met zich mee, het is ook een zakelijk proces waarvoor veel moet worden uitgezocht en geregeld.

Een scheiding is niet alleen het einde van een levensfase, maar betekent ook een nieuw begin. Daarbij helpt het om goede afspraken te maken.

Zorgvuldig uit elkaar gaan

Een zorgvuldig afscheidsproces maakt de opbouw van een nieuw leven gemakkelijker, zo bleek uit onderzoek.

• Sluit daarom je huwelijk goed af
• Bij voorkeur in onderling overleg in samenwerking met een mediator
• Met respect voor elkaar en wat je samen hebt gehad.

Hoe regel je het met je (ex-)partner

Een goed contact met je (ex-)partner tijdens de scheiding is meestal niet gemakkelijk omdat er veel emoties spelen. Met elkaar praten, terwijl je gedachten nog beheerst worden door emoties, levert in de regel niet veel op.

Een echtscheidingsmediator of een echtscheidingsnotaris kan helpen het overleg tussen jou en je partner ondanks die emoties in goede banen te leiden.

Mediation*

Een mediator** kan helpen met:

• Een plan van aanpak voor onderling overleg
• Een neutrale gespreksleider voor jullie onderling overleg
• Het inschakelen van een relatiecoach als dit zinvol lijkt.

* mediation: een neutrale deskundige (de mediator) probeert bij echtscheidingsmediation (ex-)partners zelf hun conflict op te laten lossen. Hij doet dit door middel van gezamenlijk overleg en bemiddeling tussen beide partijen. Hierbij probeert de mediator te voorkomen dat partijen moeten gaan procederen bij de rechtbank.

** mediator: een echtscheidingsmediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die het mediationproces begeleidt en probeert de communicatie tussen beide partijen in goede banen te leiden.

Lees ook: ‘Hoe pak je het aan.’ >

Heb je vragen? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier. We staan je graag te woord.