Echtscheidingsadvocaten

Tijdens vrijwel elk echtscheidingsproces is een echtscheidingsadvocaat essentieel. Een advocaat is namelijk de enige die jullie echtscheidingsconvenant kan indienen bij de rechter. Enkel bij ontbinding van geregistreerd partnerschap, waarbij geen minderjarige kinderen betrokken zijn, is het niet verplicht een advocaat in te schakelen. Op welk moment in het scheidingsproces je een advocaat inschakelt, is aan jou. Let erop dat je kiest voor een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht.

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Als jullie er niet samen uitkomen en er niet gekozen wordt voor mediation, kun je een advocaat inschakelen. De advocaat is partijdig en komt dus op voor persoonlijke belangen. Wanneer er gekozen wordt voor een advocaat is het doorgaans niet mogelijk om zelf afspraken te maken of te communiceren met jouw (ex-)partner.

In eerste instantie probeert een advocaat afspraken en regelingen uit te onderhandelen met de advocaat van jouw (ex-)partner. Vervolgens wordt de scheiding aangevraagd bij de rechter. De onderwerpen waarop jullie advocaten geen overeenstemming vinden, worden voorgelegd aan de rechter en zullen jullie advocaten voor vechten in ieders belang. Tijdens de zitting voert de advocaat het woord en zorgt voor begeleiding gedurende het gehele proces.

Redenen om wel of niet voor een advocaat te kiezen

Een scheiding regelen via een eigen advocaat duurt vaak langer dan wanneer je kiest voor een mediator. Echter, in sommige gevallen is mediation niet mogelijk en is het nodig om voor een advocaat te kiezen. Daarnaast is in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een eigen bedrijf of als er grote vermogens aanwezig zijn, aan te raden om de hulp van een advocaat in te schakelen. Tussenkomst van een advocaat is te allen tijde nodig om de echtscheidingsconvenant rechtsgeldig te maken en in te dienen bij de Rechtbank.

Het verschil tussen een mediator en advocaat

Je kiest voor mediation als je beide in goed overleg uit elkaar wilt gaan. De mediator begeleidt de onderhandelingen en gaat samen met jullie op zoek naar oplossingen. In tegenstelling tot een mediator is een persoonlijke advocaat partijdig en is er doorgaans geen mogelijkheid tot direct overleg of communicatie met jouw (ex-)partner. Hierdoor kun je niet zelf afspraken maken met jouw partner. Er is in deze gevallen vaak sprake van lange juridische trajecten.

Collaborative divorce

Deze nieuwe vorm van scheiden wordt ook wel overlegscheiding genoemd. In deze situatie staan jullie niet tegenover elkaar, maar naast elkaar, net als bij mediation. Het grootste verschil met mediation is dat jij en je partner bij collaborative divorce ieder door een eigen advocaat worden ondersteund om te zoeken naar oplossingen die voor beide partijen redelijk zijn. De advocaten procederen niet, maar helpen bij het treffen van een regeling.

Kosten advocaat

De kosten van een advocaat zijn gemiddeld 150 tot 230 euro per uur (exclusief BTW en kantoorkosten). Bij een ingewikkelde scheiding maakt een advocaat veel uren en kunnen de kosten al snel oplopen tot 6000 euro per persoon. Daarnaast moet je er in sommige gevallen rekening mee houden dat de kosten van een accountant of andere financieel adviseur hier nog bijkomen. Denk hierbij aan dezelfde tarieven als een advocaat. Verder moet je altijd griffierecht betalen wanneer je een procedure voert bij de rechtbank.