Verdeling van het huis

Als jij en je partner gaan scheiden of uit elkaar gaan en jullie bezitten samen een koophuis, moet hier een besluit over worden genomen. Blijft één van jullie hier wonen of gaan jullie allebei weg? Een koophuis is een belangrijk onderdeel van je bestaan, waar je (samen met jouw partner) veel herinneringen hebt opgebouwd. Maar naast het emotionele aspect speelt ook het financiële aspect een grote rol. Wanneer jullie samen eigenaar zijn van het koophuis zijn er drie mogelijkheden te onderscheiden:

 1. De woning wordt verkocht en de opbrengst wordt verdeeld (na aflossing van de bestaande hypotheek)
 2. Eén van jullie beiden neemt de woning over en koopt dus als het ware de ander uit
 3. Jullie houden de woning nog een tijdje samen aan

Er geldt geen vaste regel voor wanneer jullie het huis dienen te verkopen. Dit kan zowel voor of na de scheiding, net wat jullie het beste uitkomt. Het treffen van de juiste maatregelen rondom (de verdeling van) het koophuis wordt vaak als lastig beschouwd. Laat je op dit vlak goed informeren en schakel een scheidingsmediator of -notaris in die verstand heeft van dit soort zaken.

 • Het huis wordt verkocht
 • Eén van jullie koopt de ander uit
 • Jullie houden het huis samen aan
 • Hypotheekschuld
 • Kapitaalverzekering eigen woning
 • Restschuld
  • Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
  • Hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie

Tijdelijke oplossing

Als de spanningen tussen jullie hoog oplopen en het dringend nodig is om apart te wonen, kan er door de advocaat een verzoekschrift tot het treffen van een tijdelijke oplossing – ook wel voorlopige voorziening – bij de rechtbank worden aangevraagd. Nadat jouw advocaat dit heeft ingediend, zal er binnen enkele weken een mondelinge behandeling worden gehouden in de rechtbank. Hier zijn beide ex-partners, alsmede de advocaten van beiden aanwezig. De rechter maakt uiteindelijk een beslissing over wie gedurende de echtscheiding het huis uit moet en wie kan blijven.

In het geval jij en je (ex-)partner een koophuis hebben, kan het financieel en fiscaal gezien ingewikkelder worden. Dit gaat met name om de verdeling van de eventuele overwaarde en hypotheekrente. Wanneer jullie een huurhuis bezitten, kan de rechter bepalen dat één van jullie vanaf dat moment definitief de enige huurder is. Houd er rekening mee dat dit allemaal voorlopige voorzieningen zijn en deze bepalingen nog kunnen veranderen.

Het is te allen tijde aan te raden om je te laten informeren of begeleiden door een deskundige met kennis op het gebied van echtscheidingen en de verdeling van het huis en alle bijkomstige zaken. Neem daarom vrijblijvend contact met ons op via 0800 – 88 99 000 (gratis) of plaats een terugbelverzoek en wij bellen je zo spoedig mogelijk terug.

Direct in contact komen?

Wij helpen jou graag bij je huidige situatie. Zo kunnen wij direct in kaart brengen hoe wij je kunnen helpen, afhankelijk van de vragen die je hebt.

Stuur ons vrijblijvend een bericht en wij nemen op het gewenste moment contact met je op.

[]
1 Step 1
Vink aan wat van toepassing isMeerdere velden mogelijk.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder