Tijdelijke beslissing wie het huis uit moet

Als de spanningen tussen jullie zo hoog oplopen dat het dringend nodig is om apart te wonen, en jullie kunnen of willen hier niet meer samen over overleggen, dan kan jij (of jouw partner) de rechter vragen te beslissen wie voorlopig het huis uitmoet, en dus ook wie er voorlopig mag blijven wonen. Dat heet een voorlopige voorziening. Daarvoor moet je wel eerst naar een advocaat. Zie ook de pagina Voorlopige voorzieningen.

Voorlopige voorziening

De rechter kan eerst beslissen dat een van beiden maximaal zes maanden in het huis mag blijven, ook al is de ander formeel de huurder of de eigenaar. De rechter kan daarbij soms ook bepalen hoe het moet met de kosten daarvan. Later moet er dan alsnog een beslissing worden genomen over het huis.

Als jullie een huurhuis hebben, kan de rechter bepalen dat een van jullie beiden definitief de enige huurder is.

Als je samen met je partner een koophuis hebt kan het ingewikkelder zijn. Dan gaat het er ook om dat de waarde van het huis wordt bepaald, die dan tussen jullie moet worden gedeeld. Dat zal niet altijd kunnen, zelfs als ook de hypotheek wordt toebeeld aan degen die in het huis blijft wonen, en dan moet er een oplossing op maat worden uitgedokterd. Zie daarover de andere pagina’s van deze rubriek.

Er zijn ook fiscale gevolgen. Bijvoorbeeld als de hypotheekrente door beiden (of door degen die het huis uit is) betaald blijft worden. Want degene die de hypotheekrente betaalt kan die alleen fiscaal aftrekken als hij in het huis woont. Maar er is een uitzondering van toepassig: na een echtscheiding kan degene die de hypotheekrente betaalt die nog twee jaar lang aftrekken zonder zelf in het huis te wonen.