Huis verkopen bij scheiding

Als één van jullie beiden eigenaar is van het huis, hoeft de woning vanzelfsprekend niet te worden verdeeld en kan de eigenaar in het huis blijven wonen. Wanneer jullie echter in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn jullie automatisch voor de helft eigenaar en schuldenaar van de woning en hypotheekschuld.

De verkoop van het huis

Als jullie de woning willen of moeten verkopen, kan je naar een makelaar gaan om de verkoop te begeleiden. Het is natuurlijk wel het prettigst als je het er met je partner over eens kan worden welke makelaar(s) jullie daarvoor uitkiezen. Het is ook wel handig om eerst zelf een idee te hebben van het bedrag dat het huis ongeveer zal opbrengen, en hoe lang de verkoop ongeveer zal duren. Tegenwoordig verkopen veel mensen hun huis ook zonder hulp van een makelaar, via internet. Of met de makelaar die maar een beperkte rol speelt en daardoor goedkoper is. Je vind informatie daarover op internet.

Overwaarde en onderwaarde

Als jullie het huis verkopen, delen jullie de opbrengst van de verkoop minus alle gemaakte kosten voor bijvoorbeeld de verkoopmakelaar. Verkopen jullie het huis met overwaarde, dan wordt dit op basis van de eigendomsverhouding verdeeld. Wanneer het huis met onderwaarde wordt verkocht, ontstaat er een restschuld die jullie samen moeten delen.

Indien het huis wordt verkocht met overwaarde krijg je te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de vrijgekomen waarde, ook wel de eigenwoningreserve, dient te gebruiken als je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt. Je brengt jouw deel van de overwaarde uit het gezamenlijke huis dan in bij je nieuwe huis. Als je dit niet doet, krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek.

Als de koopsom lager is dan jullie hypotheekschuld zal er overleg moeten zijn met de hypotheekbank over de vraag hoe jullie de restschuld gaan aflossen. Het kan ook zijn dat de bank het niet eens is met het bedrag waarvoor jullie de woning willen verkopen. De bank kan in dat geval de verkoop zelfs tegenhouden.

De overdracht van het huis

Hoe snel je uit je huis moet hangt ervan af wat je met de koper afspreekt. Soms heeft de koper geen probleem om een paar maanden te wachten met de lege oplevering, omdat hij nog in zijn eigen huis kan blijven. Andere kopers hebben juist snel een nieuw onderkomen nodig en willen dus dat je snel uit het huis gaat. Wat je daarover aan de koper kan toezeggen heeft financiële gevolgen voor de verkoopbaarheid en de opbrengst, dus het is logisch dat jij en je partner daarover onderling overleggen en zorgen dat je op één lijn komt daarover. Dat kan onderdeel zijn van de afspraken die je met je partner maakt bij de scheidingsmediator. Vertel de makelaar precies wat je hebt afgesproken, dan kan hij dat meenemen in zijn presentatie aan de koper.

De rol van de notaris

De overdracht moet bij de notaris. De koper mag meestal bepalen welke dat is, omdat de kosten hiervan ook voor de koper zijn. Voor de overdracht is het nodig dat jullie de formele papieren bij de hand hebben: de akte waaruit blijkt dat jullie nu de eigenaar zijn, en ook de hypotheekakte. Want tegelijk met de overdracht aan de koper zal jullie hypotheek moeten worden afgelost.

De notaris zal willen weten op welke bankrekening(en) de opbrengst van het huis kan worden gestort, na aftrek van de aflossing van de hypotheek en de kosten van verkoop. Hij regelt meestal ook dat eerst de andere kosten worden afgerekend, bijvoorbeeld de rekening van de makelaar, of een na- verrekening op grond van de meterstanden. Spreek vooraf met de notaris af hoe dit in jullie geval moet worden gedaan, zodat de opbrengst zoveel mogelijk meteen terechtkomt op de rekening van degene aan wie de opbrengst toekomt.

Direct in contact komen?

Wij helpen jou graag bij je huidige situatie. Zo kunnen wij direct in kaart brengen hoe wij je kunnen helpen, afhankelijk van de vragen die je hebt.

Stuur ons vrijblijvend een bericht en wij nemen op het gewenste moment contact met je op.

[]
1 Step 1
Vink aan wat van toepassing isMeerdere velden mogelijk.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder