Hoe lang duurt een scheiding?

Wanneer jullie gaan scheiden wil je dit het liefst zo snel mogelijk afhandelen. Maar hoe lang duurt een scheiding eigenlijk? Dit is geheel afhankelijk van jullie situatie en in hoeverre jij en jouw partner nog met elkaar kunnen praten en/of het met elkaar eens zijn. Wanneer jullie goed met elkaar kunnen communiceren, kan de scheiding relatief snel afgerond zijn. Hebben jullie echter ruzie en zijn jij en jouw partner het op veel fronten niet met elkaar eens, kan een scheiding veel langer duren en uitlopen tot een paar jaar. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke gevallen. Gemiddeld duurt een scheiding zo’n drie tot vier maanden.

Scheiden met onderlinge afstemming

Wanneer jij en jouw (ex-)partner vreedzaam en in goed overleg uit elkaar gaan, is het niet nodig om te procederen en hoef je dus geen langdurig traject in te gaan. Samen met de juiste juridische hulp van een echtscheidingsadvocaat of -mediator kunnen jij en jouw partner binnen enkele dagen tot een echtscheidingsconvenant komen waar beide partijen volledig achter staan. De scheiding is dan binnen zes tot tien weken te regelen.

Hoe lang duurt de uitspraak?

Wanneer jullie het echtscheidingsconvenant hebben opgesteld, kan er een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding worden ingediend. Middels dit verzoekschrift vragen jij en jouw partner gezamenlijk aan de rechtbank om de echtscheiding uit te spreken en de inhoud van het echtscheidingsconvenant (en eventueel ouderschapsplan) in de beschikking op te nemen. Gemiddeld duurt de uitspraak van de rechtbank zes weken.

Scheiden op tegenspraak

Komen jij en jouw (ex-)partner er niet samen uit, dan duurt de echtscheidingsprocedure aanzienlijk langer. Scheiden met twee advocaten (op tegenspraak) kan zelfs uitlopen tot een paar jaar. Niet alleen kost dit enorm veel tijd, ook de kosten lopen hierbij hoog op.
In deze situatie dient één van jullie een eenzijdig verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. De echtscheidingsprocedure verloopt eerst schriftelijk en daarna volgt een mondelinge behandeling, de zitting, bij de rechtbank.

Hoe lang duurt de procedure?

Bij de start van de procedure wordt er door één van jullie een verzoekschrift ingediend. Uiterlijk binnen acht weken dient de andere partij een verweerschrift te hebben ingediend. Hierop volgt de mondelinge behandeling bij de rechtbank met beide advocaten. Het duurt vaak enkele maanden voordat de zitting plaatsvindt. De rechtbank doet gewoonlijk binnen zo’n vier weken na de zitting uitspraak. Wanneer de andere partij echter zelfstandige verzoeken doet bij de rechtbank wordt de procedure nog een stuk ingewikkelder en duurt de scheidingsprocedure langer.

Wanneer ben je definitief gescheiden?

Jullie zijn definitief gescheiden wanneer de scheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Dit geschiedt wanneer de beroepstermijn van drie maanden is verlopen. Als jullie echter niet in hoger beroep willen, hoeft de termijn niet afgewacht te worden en vervalt deze. Jullie tekenen dan beiden een akte van berusting, waarin je verklaart dat je geen hoger beroep tegen de echtscheiding zult instellen.

Direct in contact komen?

Wij helpen jou graag bij je huidige situatie. Zo kunnen wij direct in kaart brengen hoe wij je kunnen helpen, afhankelijk van de vragen die je hebt.

Stuur ons vrijblijvend een bericht en wij nemen op het gewenste moment contact met je op.

[]
1 Step 1
Vink aan wat van toepassing isMeerdere velden mogelijk.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder