Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt een scheiding? » Hoe vertel ik het aan…
Hoe vertel ik het aan…2018-03-27T08:13:33+00:00

Ik wil scheiden. Hoe vertel ik het mijn partner?

Je bent misschien al een hele tijd aan het worstelen met de gedachte dat je misschien wilt scheiden van je partner. Soms weet je het zeker, dan twijfel je weer. Maar als je op een dag niet meer twijfelt, de knoop voor jezelf doorhakt en besluit dat je echt wilt scheiden, dan ben je er nog niet. Hoe vertel je het je partner? Om te beginnen een aantal manieren waarop het in ieder geval niet moet:

– niet per sms
– niet per whatsapp
– niet per e-mail
– niet telefonisch
– niet met een brief(je)
– niet via je advocaat (of iemand anders)

Want dan is de kans op langdurige ruzie en onnodig verdriet groot.

Vertel het in een persoonlijk gesprek

Je kunt je partner het best in een mondeling gesprek vertellen dat je wilt scheiden, waarbij jij je partner kunt aankijken en je partner jou kan zien. Dat lijkt voor de hand te liggen maar is in de praktijk vaak lastig. Het kan helpen om je goed op dat gesprek voor te bereiden.

1. Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn.

2. Draai er niet omheen: begin direct met de boodschap dat je uit elkaar wilt.

3. Geef je partner gelegenheid om te reageren of een vraag te stellen.

4. Als je partner wil weten waarom je dit wilt, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken, wat er voor jou beter wordt door de scheiding.

5. Beschrijf dit in positieve woorden. Het gaat er nu niet om dat je je kritiek op je partner spuit, maar dat je uitlegt waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.

6. Verwacht niet dat je partner je direct begrijpt of begrip toont. Het is immers een heftige boodschap, met een enorm kritische lading. Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap voor zichzelf moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.

7. De reactie kan emotioneel zijn: schreeuwen, huilen, verwijten, radeloosheid, woede, hyperventileren, etc. Jouw reactie kan hetzelfde zijn: ook jij kan gaan huilen, of juist heel boos worden. Laat de emoties komen, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner. Jouw beslissing om uit elkaar te gaan wordt er niet anders door.

8. Als je dit leest, en je denkt: mijn beslissing zou er misschien wel anders door worden, denk dan nog eens heel goed na of je de scheiding echt wel wilt. Kan jouw wens om het beter te krijgen ook op een andere manier worden bereikt dan door uit elkaar te gaan?

9. Maar als je partner reageert met geweld, naar jou, naar zichzelf of door spullen te vernielen, accepteer dat niet. Verlaat dan de ruimte, en bel zo nodig de politie.

10. Als je ziet dat de emotionele reactie bij je partner afneemt, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. Dat kan direct zijn, maar dat kan ook wat later zijn. Geef je partner de tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dat jij er ook een tijd over hebt gedaan om innerlijk afscheid van jullie relatie te nemen.

Heb je vragen? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier. We staan je graag te woord.