Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt het? » Hoe gaat een scheiding? » Echtscheidingsadvocaat
Echtscheidingsadvocaat2018-03-27T08:10:30+00:00

Echtscheidingsadvocaat

Wanneer je besluit om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen moeten jullie op de volgende zaken letten:

  • Zoek een advocaat die verstand heeft van familierecht (het rechtsgebied waar scheidingen onder vallen). Het beste is om een advocaat te nemen die ook bemiddelaar of mediator is. De meeste Hoefnagels Scheidingsmediators zijn allebei. Zij hebben ervaring om een scheiding in overeenstemming met de wensen van partijen en zonder onnodig conflict te regelen. Op deze website kun je een advocaat in de buurt zoeken.
  • Vraag van tevoren naar het tarief van je advocaat (meestal tussen € 150,- en € 230,- per uur, exclusief 21% btw en 6% kantoorkosten). Als je samen naar één advocaat gaat, die optreedt als scheidingsmediator, betaal je maar één keer dat uurtarief, als je ieder een eigen advocaat neemt betaal je dus twee keer zoveel (en je hebt waarschijnlijk meer uren nodig). Controleer of een van jullie (of misschien allebei) in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp. Zie de pagina over gratis rechtshulp.
  • Spreek af om samen naar de advocaat-mediator te gaan. Als de ene partner begint met alleen, zonder de ander, naar een advocaat te gaan, wordt het daardoor moeilijk die advocaat daarna als mediator voor beide partijen in te schakelen. Het begint dan al met wantrouwen bij de ander.
  • Als je een eigen advocaat neemt, is die advocaat jouw belangenbehartiger . Dan moet je partner ook een eigen advocaat nemen, die dan opkomt voor de belangen van je partner. Dat kan makkelijk tot verscherping van het conflict leiden, terwijl dat misschien had kunnen worden voorkomen. Veel scheidingen worden op die manier een vechtscheiding. De beste echtscheidingsadvocaat is degene die een vechtscheiding kan voorkomen.

Overleg tussen de advocaten

Ook als je ieder een eigen advocaat hebt, zullen de twee advocaten toch proberen in onderling overleg afspraken te maken over de dingen die geregeld moeten worden. Dat behoort ook tot de taak van een advocaat. Zij doen dat natuurlijk in nauw overleg, ieder met degene die hem heeft ingeschakeld.

Het kan ook dat er overleg plaats vindt waarbij zowel de twee advocaten als de twee partners die scheiden aanwezig zijn. Soms spreken advocaten met elkaar en met de partners af dat hun taak beperkt zal zijn tot het proberen om overeenstemming te bereiken, en dat zij zullen de zaak niet verder zullen behandelen als dat niet lukt. Dat heet collaborative divorce.

Beslissing door de rechtbank

Als het jou en je partner niet lukt door middel van mediation of overleg tussen de advocaten afspraken te maken over de regeling van de scheiding, de alimentatie en de kinderen enz, dan wordt uiteindelijk de zaak aan de rechter voorgelegd. Die beslist dan over de punten waar je het niet over eens hebt kunnen worden. De rechter beslist op basis van de uitgewisselde argumenten. Zie ook de pagina over de Procedure bij de rechtbank.

Lees ook: ‘Verliesverwerking’ >