Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt het? » Hoe gaat een scheiding? » Hulp bij scheiding
Hulp bij scheiding2018-03-27T08:04:44+00:00

Hulp bij scheiding en beëindiging samenlevingscontract

Scheiden als je gehuwd bent of een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hebt, is voor iedereen emotioneel heel ingrijpend. Hoe ingrijpend dat is, merk je pas als het je zelf overkomt.

Goed advies kan bij een scheiding groot verschil maken.

Vrienden en familie

Mensen in je omgeving kunnen met je meedenken, en misschien hun eigen scheidingsverhaal vertellen en advies geven. Dat kan je helpen je gedachten te vormen. Bedenk daarbij wel dat elke scheiding een verhaal apart is, en dat er bij elke scheiding twee kanten zijn, waarvan je er meestal maar één hoort. Jouw situatie kan heel anders zijn dan die van je gescheiden broer, zus, vriend of vriendin. Iedere scheiding is anders.

Hulp van een advocaat bij scheiding

Er zijn veel mensen en bureaus die er hun werk van maken mensen advies te geven bij hun scheiding of beëindiging van een samenlevingscontract. Niet alle advocaten zijn gespecialiseerd in echtscheidingen. En niet iedere advocaat doet echtscheiding op dezelfde manier. Sommigen doen dat alleen door één van beide partijen te adviseren, zodat de andere partij naar een andere advocaat moet. Anderen adviseren juist alleen beide partijen samen.

Scheidingsmediators

De meeste echtscheidingsadvocaten zijn ook scheidingsmediator (of, met een ander woord: bemiddelaar). Zij hebben daarvoor cursussen gevolgd en praktijkervaring opgedaan. Sommige advocaten doen bijna alle echtscheidingen uitsluitend door middel van mediation. Zij helpen beide partners het samen eens te worden (in plaats van dat ze voor slechts één partner optreden). Zij zijn dus neutraal.

Voordelen van mediation:

• De scheiding komt sneller tot stand
• Er ontstaat minder haat en nijd tussen de partners
• Mediation in goed overleg is prettiger voor de kinderen.

Op de website van de Verenigingvan Scheidingsadvocaten is aangegeven welke advocaten echtscheidingen doen, en welke ook als mediator is gekwalificeerd.

Hoefnagels Scheidingsmediators

Hoefnagels Scheidingsmediators gaan ervan uit, dat bemiddeling bijna altijd het beste is voor de partners en voor hun kinderen. De meeste van hen zijn ook advocaat, maar geven de voorkeur aan mediation. Ook zijn er bij Hoefnagels notarissen aangesloten. Die zijn altijd al neutraal.

Andere mediators en adviseurs

Psychologen kunnen ook als mediator werken. Samen met een advocaat of notaris kan dat een goede combinatie zijn in die gevallen waar de ex-partners niet meer “met elkaar door één deur kunnen”.

De psycholoog regelt de communicatie tussen de ex-partners.

De advocaat-mediator of notaris regelt de financiële en juridische aspecten van de echtscheiding.

Financieel planners

Het kan ook zinvol zijn een financieel planner in te schakelen voor de financiële regeling van de scheiding.

• Wanneer de pensioensituatie ingewikkeld is
• Als alimentatie moet worden berekend
• Eén van de partners of beide partners hebben een eigen onderneming.

Notarissen- waar moet je op letten?

Ook een groeiend aantal notarissen begeleidt echtscheidingen en beëindigt samenlevingscontracten of geregistreerde partnerschappen. Als zij lid zijn van de Vereniging van Mediators en Scheidingsadvocaten in het Notariaat hebben zij daar een speciale opleiding voor gevolgd.
Notarissen zijn beroepshalve neutraal. Veel gespecialiseerde notarissen zijn deelnemer van Echtscheidingsnotaris.nl.

Collaborative divorce

Partners kunnen ook kiezen voor collaborative divorce. Dan worden er twee advocaten  ingeschakeld, die lid zijn van de vereniging voor collaborative divorce. De advocaten procederen niet, maar proberen partijen te helpen het eens te worden over een redelijke regeling. Lukt dat niet, dan houdt hun betrokkenheid op.

Lees ook: ‘Echtscheidingsmediation’ >

Heb je vragen? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier. We staan je graag te woord.