Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt het? » Kosten van een scheiding
Kosten van een scheiding2018-08-06T14:24:24+00:00

Wat kost een scheiding?

Wie gehuwd is, moet de scheiding juridisch regelen bij de rechtbank. Daarvoor is in elk geval een advocaat nodig. De kosten van een scheiding kunnen daardoor oplopen. De echtscheidingsadvocaat rekent een uurtarief, dat varieert van circa € 150,- tot ongeveer € 230,- per uur. Daar komen dan soms nog 6% kantoorkosten bij en 21% btw.

Als je deze kosten niet zelf kunt betalen, heb je misschien recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ga voor meer informatie naar de pagina over gratis rechtbijstand.

  • Ben je op zoek naar de beste scheidingsadviseur (mediator, advocaat of notaris)? Wij kunnen een afspraak voor je maken met de juiste persoon in jouw situatie. Bel ons op 0800-88 99 000 voor een vrijblijvende kennismaking (gratis). Of vul het contactformulier in.

Overheidskosten

Ook de overheid brengt kosten in rekening:
– griffierecht voor de rechtbank: € 287,-
– leges aan de gemeente voor uittreksels: reken op gemiddeld € 15,- per uittreksel

Scheidingsprocedure op tegenspraak

In een scheidingsprocedure op tegenspraak, waarbij de rechtbank dus moet beslissen over alles waar je het niet eens over eens bent, gaat voor de advocaten van de twee strijdende partijen heel veel werk inzitten. Dan is ieder van beiden al gauw € 3.000,- tot € 6.000,- kwijt aan zijn advocaat. Soms komen daar nog de kosten van een accountant of andere (financieel) adviseur bij. Die hanteert meestal ongeveer dezelfde tarieven als een advocaat.

Kosten van scheidingsmediation

Ook een scheidingsmediator heeft deze kosten, maar als hij tegelijk ook advocaat of notaris is kan hij alles regelen, dus een convenant, een ouderschapsplan en het gemeenschappelijk verzoekschrift aan de rechtbank om de scheiding uit te spreken. En omdat er dan maar één mediator nodig is in plaats van twee advocaten, en er geen duur proces bij de rechtbank gevoerd hoeft te worden, zijn de kosten dan veel lager. Een standaard mediationtraject in een situatie zonder grote problemen duurt van 10 tot 15 (contact-)uren. Na de mediation moet de scheiding nog wel door de rechtbank worden uitgesproken, maar als er eenmaal een convenant en een ouderschapsplan is met alle afspraken daarin, is het opstellen en indienen van het gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding voor de advocaat alleen nog maar een invuloefening. De kosten daarvan zijn meestal ongeveer gelijk aan die van 1 uur werk.

Na de scheiding

Na de scheiding zijn er vaak ook nog andere kosten. Denk daarbij aan de taxatie, verkoop en/of overdracht van het huis, of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook zijn er de kosten van een verhuizing en inrichting van de nieuwe woning.

Heb je vragen over de kosten van een scheiding? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier.

Kom in contact