Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt het? » Regeling alimentatie
Regeling alimentatie2018-03-27T08:16:59+00:00

Krijg je alimentatie? Moet je alimentatie betalen? Voor jezelf of voor je kind?

Ik ga scheiden – krijg ik alimentatie? Dat is een vraag die veel wordt gesteld, als je partner vóór de scheiding het grootste deel van de inkomsten in het laatje bracht.

Ik ga scheiden – moet ik alimentatie betalen en zo ja, hoeveel? Dat is de vraag van de ander, die vóór de scheiding het grootste deel van het gezinsinkomen verdiende.

Op de volgende pagina’s staat wanneer alimentatie na echtscheiding betaald moet worden, en hoeveel en hoe lang.

  • Een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek over uit elkaar gaan of scheiden? Bel 0800- 88 99 000 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag.

Alimentatie voor je partner, alimentatie voor de kinderen

Er zijn twee verschillende alimentaties:

  • De “gewone” alimentatie. Dat is een bijdrage voor de kosten van levensonderhoud van de ene ex-partner aan de ander na echtscheiding, als die ander zelf niet voldoende inkomen heeft en dat ook niet zelf kan verwerven. Dit wordt vaak “partneralimentatie” genoemd, om verwarring te voorkomen met kinderalimentatie.
  • Kinderalimentatie. Die vloeit voort uit de verplichting van ouders om te voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kinderen tot en met hun 20e jaar (dus tot aan hun 21e), en in sommige situaties nog enige tijd daarna. Die verplichting loopt door na echtscheiding. De ouders moeten die kosten samen voor hun rekening nemen, naar verhouding van hun draagkracht. Er zijn vuistregels voor om dat voor gescheidenouders uit te werken.

Geregistreerde partners die uit elkaar gaan

Voor geregistreerde partners die uit elkaar gaan, en dus hun geregistreerd partnerschap beëindigen, gelden over alimentatie dezelfde regels als bij echtscheiding. Zie verder onder partneralimentatie en kinderalimentatie.

Alimentatie als partners die niet gehuwd zijn uit elkaar gaan

Als jij en je partner met wie je samenwoonde uit elkaar gaan, en jullie waren niet gehuwd, dan is er geen verplichting om alimentatie te betalen aan je ex-partner. Als jullie samen kinderen hebben, is er wel een verplichting om te blijven voorzien in de kosten van verzorging en opvoeding van jullie kinderen (tot aan hun 21e jaar). Als de een de kinderen in huis neemt zal dus in het algemeen de ander kinderalimentatie moeten betalen, zodat de kosten door jullie samen gedragen worden. Zie daarvoor de normen die in dat geval gelden, beschreven op de pagina over kinderalimentatie.