Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Hoe werkt het? » Regeling voor de kinderen
Regeling voor de kinderen2018-03-27T08:14:46+00:00

Kinderen en scheiding

Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee. Ze hebben er niet om gevraagd, maar moeten toch de gevolgen dragen. Hun vertrouwde gezin valt uit elkaar en ze moeten wennen aan het leven in twee huizen. Zeker in het begin hebben kinderen daar vaak veel moeite mee. Gelukkig kunnen ouders veel doen om hun kinderen zo goed mogelijk door deze moeilijke periode te helpen.

Omgaan met kinderen tijdens de scheiding

Ouders kunnen er samen voor zorgen dat hun kinderen niet onnodig beschadigd worden door de scheiding:

– vertel samen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan
– geef elkaar daarbij niet de schuld
– stop met ruzie maken zodra de kinderen binnen gehoorsafstand zijn
– vertel telkens weer aan de kinderen dat zij er niets aan kunnen doen
– maak de andere ouder op geen enkele manier zwart tegenover de kinderen
– verberg je verdriet als de kinderen afscheid van je nemen

Voorkom een vechtscheiding

Kinderen hebben veel te verwerken doordat hun ouders uit elkaar gaan. Ze moeten met alle veranderingen leren omgaan en hun verdriet een plaats geven. Voortdurende spanningen en juridische conflicten maken het voor hen alleen maar moeilijker om de scheiding achter zich te laten. Zij zijn het grootste slachtoffer van het geruzie over bijvoorbeeld de alimentatie of omgangsregeling. Probeer dus een vechtscheiding te vermijden. Goede mediation kan daarbij helpen.

Voorkom een loyaliteitsconflict

Kinderen zijn van nature gehecht aan beide ouders. De band die een kind met zijn beide ouders heeft, is voor het leven en verdwijnt niet doordat hun ouders ruzie krijgen of er in hun eigen leven een potje van maken. Het heeft dus geen zin om te proberen je kind te overtuigendat zijn andere ouder iets fout heeft gedaan of slecht is. Zo kijkt een kind er niet tegenaan. Dus als je probeert zijn gevoel voor de andere ouder te veranderen, maak je het alleen maar moeilijker voor hem om met de situatie om te gaan. Respecteer daarom zijn positie.

Kinderen kunnen en willen daarom ook niet kiezen tussen hun ruziënde moeder en vader. Probeer het dus samen zo te regelen dat je kind niet hoeft te kiezen, door onderling praktische regelingen af te spreken die voor iedereen logisch en acceptabel zijn.

Het is ook goed om te weten dat, als een kind wel eens een keer zelf een keuze tussen de beide ouders moet maken, die keus niet automatisch betekent dat het partij kiest voor de één en tegen de ander, maar alleen dat die keus in zijn ogen op dat moment het beste uitkomt. Zo kan je zijn keuze beter accepteren.

Heb je vragen? Bel (gratis) of mail ons!

Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier. We staan je graag te woord.