Mijn kind gaat scheiden

Wat als je kind gaat scheiden? Niet alleen voor de partners die gaan scheiden en hun kinderen is een scheiding een ingrijpend proces, ook voor (groot)ouders kan dit moeilijk zijn. Wanneer jouw kind gaat scheiden heeft dit niet alleen impact op de relatie tussen jullie, maar ook op de relatie met de ex-partner en kleinkinderen. Deze emotionele gebeurtenis roept doorgaans bij (groot)ouders verschillende vragen op: wat is mijn rol als (groot)ouder en hoe gaat het contact met mijn kleinkinderen en de ex-partner van mijn kind?

Contact met de kleinkinderen

Tijdens en na de scheiding van jouw kind is het soms lastig om je als grootouder aan de situatie aan te passen. Er zijn veel dingen veranderd de afgelopen periode en alles wat ooit vanzelfsprekend was, moet nu opnieuw uitgevonden worden. Zo kan ook het contact met de kleinkinderen tijdens de scheiding vervagen. In dit geval is het belangrijk dat je contact blijft zoeken met jouw kleinkind. Ook zij gaan door een moeilijke periode in hun leven en kunnen de steun en toeverlaat van hun grootouders waarschijnlijk goed gebruiken.

Zorg dat je een stabiele factor bent tijdens het proces van de scheiding en dat je ook tijdens de echtscheiding de rol van grootouder blijft vervullen. Onderhoud het contact door samen leuke activiteiten te ondernemen of verjaardagskaartjes te sturen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je hiernaast ook blijft communiceren met jouw kind om verwarring te voorkomen.

Contact met de ex-partner

Naast het contact met de kleinkinderen ondergaat ook het contact met de ex-partner van jouw kind een verandering. Wanneer jullie een goede band hadden, is het soms moeilijk om deze verandering een plekje te geven. Blijf te allen tijde goed communiceren met jouw kind en de ex-partner, zodat jullie opnieuw een weg kunnen vinden in de omgang. Daarnaast is het belangrijk dat je de keuzes van jouw kind respecteert, ook al is dit volgens jou niet altijd de juiste. Stel je begripvol op en ga samen op zoek naar een oplossing.

Bij een minder prettige situatie is het belangrijk je te beseffen dat de ex-partner, los van de pijn en het verdriet die hij of zij jou jouw kind bezorgd heeft, wel de ouder van jouw kleinkinderen blijft. Spreek als grootouder niet kwaad over de ex-partner van jouw kind, de kleinkinderen moeten immers geen partij hoeven kiezen. Maak de nieuwe situatie bespreekbaar en blijf altijd boven het conflict staan. Op deze manier ben jij als grootouder een veilige haven in een moeilijke periode waarin zowel de ouders als kleinkinderen veel veranderingen moeten doorstaan.

De rechten van grootouders

Ook grootouders hebben rechten als het gaat om de omgang met hun kleinkinderen en uit onderzoek blijkt zelfs dat 63% graag méér rechten wil. Afgezien van de omgangsregeling voor ouders, bestaat dit ook voor grootouders.

De rechter kan dan op verzoek een dergelijke regeling vaststellen ‘tussen het kind en degene die in een nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind’. Doorgaans staat de kinderrechter welwillend tegenover zo’n verzoek, maar het belang van het kind staat altijd voorop.

Lees hier meer over de rechten van grootouders.

Tips voor grootouders

Om jouw kind en kleinkinderen tijdens het proces van de scheiding zo goed mogelijk te ondersteunen en conflicten te vermijden, is het belangrijk dat je goed blijft communiceren. Zo voorkom je dat je in lastige posities terecht komt. Hieronder enkele tips op een rij:

  • Onderhoud contact met de kleinkinderen door middel van uitstapjes, logeerpartijen en het sturen van kaartjes. Ook wanneer je jouw kleinkind niet meer mag zien.
  • Toon interesse en vraag naar de thuissituatie van de kleinkinderen.
  • Blijf loyaal aan je kind, maar zorg dat je ook dusdanige afstand bewaart en altijd in het belang van de kleinkinderen handelt.
  • Vraag als het moet omgang met je kleinkinderen aan bij de kinderrechter.

Direct in contact komen?

Wij helpen jou graag bij je huidige situatie. Zo kunnen wij direct in kaart brengen hoe wij je kunnen helpen, afhankelijk van de vragen die je hebt.

Stuur ons vrijblijvend een bericht en wij nemen op het gewenste moment contact met je op.

[]
1 Step 1
Vink aan wat van toepassing isMeerdere velden mogelijk.
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder