Als je ouders gaan scheiden

Misschien was je er al bang voor. Je zag misschien dat je ouders veel ruzie hadden of dat ze er allebei steeds minder gelukkig uitzagen. Of ze waren gewoon in een slechte bui en deden ineens moeilijk als jij lekker voor de TV hing. Of: misschien was je zo druk met je vrienden, je school, je games, je sport, dat je het niet eens echt merkte. Tenslotte heb jij je eigen leven.

Wat nu?

Hoe dan ook, als ze zeggen dat ze gaan scheiden ben je toch helemaal van slag. Scheiden, dat kan toch niet waar zijn? En hoe moet dat dan? Moet je nu verhuizen?  Alsof jij niks anders aan je hoofd hebt. Ze zeggen tegen jou toch altijd dat je ruzies moet oplossen, en nou doen ze het zelf niet eens! Ze zien er ook allebei verdrietig uit, misschien zie je ze ineens huilen, wat moet je daar nu mee?

Gevoelens bij een scheiding

Nu zoveel mensen gaan scheiden lijkt het soms net of het daardoor gewoon is. Maar dat is het niet. Iedereen die het meemaakt is een tijd in de war, verdrietig, boos, onzeker of zelfs bang. Bang? Ja, dat hoort er ook bij. Alle dingen die gewoon waren, zo gewoon dat je er niet over na hoefde te denken, lijken anders en je weet nog niet hoe het gaat aflopen. Dan is het zeker niet kinderachtig om je bang te voelen.

Woede

En boos? Op wie dan? Tsja, hopelijk word je niet boos op jezelf, want jij kunt er echt niks aan doen. Al was je nog zo lastig en maakte je iedere dag ruzie met je vader of moeder over uitgaan, huiswerk of zakgeld, dat zorgde er echt niet voor dat ze gaan scheiden. Boos op je ouders dan? Lastig, want je ziet dat ze ook verdriet hebben. Toch zijn de meeste jongeren kwaad op hun vader en moeder omdat die er samen een rommeltje van hebben gemaakt. Het is dan ook echt gewoon als je eens even helemaal niet aardig doet en het liefst op zaterdag extra lang in je bed blijft liggen, tegen een deur trapt of iemand uitscheldt.

Verdriet

Als je ziet dat je ouders verdrietig zijn, zul je misschien je vader of moeder willen troosten. Sommige ouders vinden dat ook fijn: Even uithuilen bij hun grote zoon of dochter. Dat is goed, maar je hoeft je daarvoor niet verantwoordelijk te voelen. Jij kunt het niet voor hen oplossen, dat moeten ze ook niet van jou verwachten.

Houden van

Misschien vertelt een van je ouders je allerlei nare dingen over je andere ouder. Dan krijg je ineens het gevoel dat je misschien minder van die ene ouder houdt. Dat is moeilijk, want jij wilt dat ze gewoon allebei je ouders blijven. Weet je, het hoort gewoon ook bij volwassen worden dat je de verschillen tussen je ouders meer gaat opmerken en dat je gaat ontdekken dat ‘ houden van’  op heel veel verschillende manieren kan. Misschien houd je van je vader op een manier die maakt dat je heel veel bij hem wilt zijn, terwijl je vanjemoeder op een andere manier houdt en wat minder met haar wilt delen maar wel juist af en toe door haar verwend wilt worden? Dat is allemaal normaal en goed, alleen kost het rond een scheiding vaak de nodige tijd en energie om dat samen uit te vinden.

Scheiden en liefde

Als je zelf net verliefd bent of al een tijdje verkering hebt dan zul je misschien ineens twijfelen aan je eigen gevoel: je ouders dachten vroeger vast ook dat ze echt van elkaar hielden, toch hebben ze zich vergist en heeft het nu deze ellende gebracht. Hoe zit dat dan met jouw liefde? Maar weet je, hun liefde heeft eerst heel veel  moois opgeleverd. Ze hebben bijvoorbeeld jou als kind gekregen. Ze hebben vast ook heel lang genoten van elkaar. Dat moet jij ook maar gewoon doen, verliefd worden en het heel leuk en fijn hebben met elkaar. Ook iets wat misschien niet voor altijd is kan fijn en belangrijk zijn.

Tips:

  • Houd er rekening mee dat het een tijdje zal duren voordat alles weer gewoon en vertrouwd voelt, dat is gewoon. Neem je tijd. Je mag er echt op vertrouwen dat je je weg wel weer gaat vinden
  • Praat met vrienden of vriendinnen die jou goed begrijpen
  • Ga vooral zo veel mogelijk door met de dingen die jouw leven leuk maken
  • Blijf vooral toekomstplannen maken: die gedroomde vakantie met je vrienden, dat festival waar je graag heen wilt, de studie die je zo graag wilt doen… het helpt als je dat in gedachten voor je blijft zien
  • Probeer tegen je ouders eerlijk te zijn over de dingen waar jij last van hebt. Lelijke dingen zeggen over elkaar? Dat moeten ze niet tegen jou doen!

Auteur: Liesbeth Groenhuijsen
Pedagoog/ GZ psycholoog
www.pedagogischadvies.eu