Als je ouders gaan scheiden

Jij kent vast wel kinderen van gescheiden ouders. Maar je had misschien nooit gedacht dat jouw eigen vader en moeder ook zouden kunnen scheiden. Toch kan dat. Dit stukje gaat daarover.

Gevoelens bij een scheiding

Scheiden maakt veel kinderen verdrietig, in de war, bang, onzeker of boos. Dat zijn veel gevoelens en soms zijn ze er allemaal door elkaar. Dan is het logisch dat je even niet goed kunt opletten op school of zomaar ineens ruzie maakt met je beste vriend. Het is net of je ineens anders bent dan vroeger en of het  nooit meer over zal gaan. Gelukkig zul je merken dat het na een tijdje gewoner wordt.

De scheiding is nooit jouw schuld

Het is belangrijk dat je weet dat de scheiding niet jouw schuld is en dat jij je vader en moeder echt niet kunt helpen om bij elkaar te blijven. Jammer, want dat zou je vast graag willen. Kun je dan echt helemaal niks doen? Zeker wel! Het belangrijkste is dat jij probeert om gewoon verder te gaan met groeien, leren, sporten, vrienden maken, al die dingen die je altijd al deed. Dat verandert niet, en dat geeft een beetje een vertrouwd gevoel. Bovendien: je ouders houden zoveel van jou dat ze je daar vast bij willen helpen. Het maakt hen ook blijer als ze merken dat jullie samen weer zorgen dat jij minder verdrietig wordt. Maar er is meer wat je kunt doen! Vaders en moeders zijn soms zo druk met de scheiding, ze moeten naar een advocaat, naar een rechter en ze moeten veel regelen. Dan vergeten ze wel eens om die dingen te doen die nou net voor jou belangrijk zijn. Probeer daarover met hen te praten en alles te vragen wat je wilt weten.

Wist je dat….

  • Ouders kunnen nooit van hun kinderen scheiden en dat willen ze ook echt nooit, omdat  ze van hun kinderen het allermeeste houden op de hele wereld. Ouders en kinderen horen echt voor altijd bij elkaar!
  • Veel kinderen worden heel boos van de scheiding. Boos op hun vader of boos op hun moeder of boos op de hele wereld. Je bent nu echt niet ineens een heel boos kind geworden, het hoort er gewoon een tijdje bij.
  • Ook kinderen van gescheiden ouders kunnen later gewoon politieagent, juffrouw, voetballer of moeder  worden. Blijf dus maar gewoon dromen over later.
  • Bijna alle kinderen blijven nog heel lang hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen. Maar dat lukt bijna nooit. Probeer dus maar liever om ook andere dingen te bedenken die je leven weer fijn kunnen maken.
    En wist je dat het na een tijdje bijna altijd gewoon weer beter gaat? Dan is je leven wel anders geworden maar wordt het toch weer fijn.

Auteur: Liesbeth Groenhuijsen
Pedagoog/ GZ psycholoog
www.pedagogischadvies.eu